2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Újabb high-tech építkezés startol el Szegeden – letették a Rheinmetall gyárának alapkövét
Főkép: Rheinmetall (illusztráció)

Újabb high-tech építkezés startol el Szegeden – letették a Rheinmetall gyárának alapkövét

magyarepitok.hu

2024.03.26. 14:33 - Szabó Ákos

Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett, valamint az épülő SZTE Science Park és a szintén az alapozásánál járó BYD elektromos autógyára közvetlen közelében készül el a mintegy 25 milliárd forint értékű beruházás.

Hirdetés

Hatalmas autóipari, innovációs és tudományos fejlesztéssorozat bővül új elemmel: a német Rheinmetall letette negyedik magyarországi központjának alapkövét. Az ELI ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő 85 ezer négyzetméteres területen az első lépésben 15 ezer négyzetméteres üzem épül, amely háromszáz magasan képzett szakembernek ad munkát. A terület további lehetőségeket biztosít a bővítésére. A beruházás értéke 63 millió euró (mai árfolyamon középértéken mintegy 25 milliárd forint), a tervek szerint 2025 végén kezdi meg működését.

 

A szegedi Rheinmetall-gyár építkezésének helyszíne (MTI/Bruzák Noémi)

A Rheinmetall szegedi telephelyén elsősorban az autóipar számára gyártanak termékeket, többek között elektromos alkatrészeket, például nanoszerkezetű konndenzátorokat, valamint a hidrogénmobilitásban és energiatermelésben használható eszközöket. A vállalat a Rheinmetall Electronic Solutions divíziója katonai üzletágának egyes termékeit is itt kívánja gyártani.

 

Már alapozzák a szomszédos BYD-gyár két csarnokát

A projekt helyszínválasztása nem véletlen, jelentős fejlesztések helyszínéül szolgál, melyekhez a megfelelő infrastruktúrát is kialakítják. Az ELI-ALPS szomszédságában jelenleg is zajlanak a Science Parkot megalapozó munkálatok. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tudományos ipari parkjának 82 hektáros területén, a Colas Út Zrt. és a DÉLÚT Kft. munkájával többek között 3,6 kilométernyi víz-, 3,5 kilométernyi szennyvízvezeték, valamint térvilágítási hálózat és 5384 méternyi aszfaltút épül ki.

Szintén a szomszédban, a régi Pick-gyár területén valósul meg Magyarország gazdaságának egyik valaha volt legnagyobb kereskedelmi beruházása. A város szélén lévő mintegy 300 hektáros ipari parkban építi fel első európai gyárát az elektromos és plug-in hibrid autók eladásában tavaly piacvezetővé váló kínai BYD. Mint a szeged365.hu nemrég megírta, a fejlesztés már jelentősen előre haladt a projekten,  jelenleg az első két csarnok alapozása zajlik.

 

Az új K+F ökoszisztéma és tudásbázis sok magyar és külföldi fiatal számára is lehetőségeket teremt majd

 

 

A keddi Rheinmetall-ünnepségen felszólaló Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta: a német céget elsősorban mint védelmi ipari befektetőt ismertük meg, ezért is fontos, hogy az új szegedi gyár ugyan kötődik a védelmi iparhoz, de attól független. Az új üzemben - amely háromszáz új munkahelyet teremt - élenjáró technológiával az elektromobilitás és a hidrogénüzemű járművek számára gyártanak majd eszközöket.

A Rheinmetall a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködve olyan új ökoszisztémát és tudásbázist épít majd ki, amely sok magyar és külföldi fiatal számára is különleges lehetőségeket teremt - fogalmazott.

Az új gyár Európa egyik meghatározó kutatás-fejlesztési projektje lesz

- hangsúlyozta a miniszter

 

A Rheinmetall negyedik magyarországi telephelye épül fel

Christoph Müller, a Rheinmetall Power Systems divízióvezetője elmondta, a szegedi lesz a cégcsoport első hibrid telephelye, ahol a civil üzletág és védelmi technológiai tevékenység egy fedél alatt zajlik. 

Szeged a zalaegerszegi harcjárműgyár, a várpalotai lőszergyár és ipari partnerével, a 4iG-vel létrehozott budapesti digitalizációs központ mellett a negyedik Rheinmetall-telephely lesz Magyarországon - tudatta az igazgató.

 

Botka László polgármester, Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Christoph Müller, a Rheinmetall Power Systems divízióvezetője, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Szabó Gábor, az SZTE korábbi rektora, az ELI-ALPS ügyvezetője és Mihálffy Béla, a térségországgyűlési képviselője (b-j) a német Rheinmetall új gyárának alapkőletételén a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban (MTI/Bruzák Noémi)
Mi épül?SzegedRheinmetallColasDélút Építő és Bányászati Kft.BYD-gyárScience Parküzemépítésüzemfejlesztésinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés