2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Emlékműből turisztikai attrakció – Átépítik a városképet meghatározó tornyot Dorogon
Fotó: dorogimedence.hu

Emlékműből turisztikai attrakció – Átépítik a városképet meghatározó tornyot Dorogon

MTI, magyarepitok.hu

2024.04.09. 11:25 - Sándor Csilla

A bányászváros Kálvária-dombján kilátóteraszt alakítanak ki a nézelődéshez.

Hirdetés

Új funkciót kap és megújul a dorogi magaslaton lévő aknatorony, amit 1981-ben a helyi bányászat megkezdésének 200. évfordulójára emeltek. Az önkormányzat 207 millió forintos uniós pályázati forrásból valósítja meg a beruházást.
 

Fotó: dorogimedence.hu


Világosszürke köntöst kap a város jelképe

A közbeszerzési tenderen a Belvárosi Építő és Szolgáltató Kft. adta az új turisztikai attrakció kivitelezésére a legjobb ajánlatot. Az átépítésről Madarász Tímea az önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek azt mondta: törekedtek arra, hogy a torony szerkezetének minél nagyobb részét megtartsák.

A kilátóra vezető lépcsőket a város felőli oldalon a külső kontúrhoz illesztik és a 16 méter magas torony megmászása közben szintenként pihenőket alakítanak ki.

Az új szerkezetek acélból készülnek. Az építmény teljes acélszerkezete korróziógátlást és új, világos szürke mázolást kap, a jelenlegi kontúrfényeket megőrzik. A tornyot a teljes, 16,25 méteres magasságában kiesést gátló burkolattal látják el.  Az új látványosság időszakosan működik majd.

2025 tavaszára készülhet el a kilátó

Az új turistalátványosság, ami a tervek szerint egy év alatt készül el, kiegészíti majd a közeli Reimann Bányászattörténeti Múzeum által kínált élményt, ahol a szénbányászat 230 éves múltját mutatják be.

Dorog környékén egykor mintegy 36 kilométer hosszú alagúthálózatot használtak a szén szállítására. A járatok az Annavölgy, Csolnok, Dorog, Sárisáp és Tokod településhez tartozó bányákat kötötték össze. A második világháború idején az alagutak több ezer ember számára szolgáltak óvóhelyként.

Mi épül?DorogBelvárosi Építő Kft.kilátóbányászemlékműturisztikai fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés