2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Hullámzó tető hangsúlyozza a szegedi irodaház frissességét

Hullámzó tető hangsúlyozza a szegedi irodaház frissességét

magyarepítok.hu

2024.05.14. 08:00 - Móré Levente

Saját gyártású lépcsőkarokkal és gerendákkal gyorsítja a kivitelezést az ÉPI. A KÉSZ Ingatlan fejlesztésében és a KÉSZ Csoport tagvállalatainak és stratégiai partnereinek kivitelezésében megvalósuló TILIA irodaház a tervek szerint 2025 második negyedévében kerül átadásra a leendő bérlők számára.

Hirdetés

Két egységből álló irodaegyüttes szerkezetépítését kivitelezi az Épszerk-Pannónia Invest Kft. Szeged belvárosában, amely egy új épület építésével, valamint egy meglévő átalakításával jön létre. A KÉSZ Építő Zrt. generálkivitelezésében, tervezői oldalról a bim.GROUP, illetve korábban a Singer Design részvételével, valamint az ÉPI szerkezetépítőinek munkájával épül a szegedi Nagykörút szomszédságában a fenntarthatósági szempontokra is kiemelt hangsúlyt fektető, korszerű TILIA irodaház, amelyről lapunkban már korábban is beszámoltunk.

 

 

Váltakozó dőlésű, törtvonalú tetőképzéssel alakítják ki a foghíjtelekre mélyen benyúló új épületrészt, amely erős kontrasztot mutat majd a Gutenberg utcai historikus, középtengelyes épülettel. A közös földszinti terület fölé emelt háromemeletnyi irodatér hatalmas üvegfalakkal nyit majd az udvarra és a Hajnóczy utcára. A projekt szerkezetépítési kivitelezését Ilkei Péter, az ÉPI létesítmény főmérnöke koordinálja, aki 2023 novemberében Hónap Mérnöke interjút is adott lapunknak.

 

 

Már az első emeletnél tartanak

Amint a létesítmény főmérnöktől megtudhattuk, a kétszintes mélygarázzsal rendelkező épület egyik különlegessége a ferde síkú, „cikk-cakkban” váltakozó vonalvezetésű és dőlésszögű zárófödém, amelynek kivitelezése izgalmas feladat a szerkezetépítést végző ÉPI számára. A szintek szerkezeteihez nagy mennyiségben alkalmaznak saját gyártású előregyártott vasbeton elemeket, így gerendákat és lépcsőkarokat. Ezek által tartható az egyébként nagyon feszes ütemterv, mivel így kevesebb élőmunkával, gyorsabban tudják az épület tartószerkezeteit megépíteni.

Belső átalakításokat végeznek emellett a meglévő, műemléki védett homlokzatú épületen, amelynek során új alaplemezt, illetve pillérekből és gerendákból álló keretek sokaságát kell megépítenie a szakkivitelezőnek. A régi tető és az alatta lévő födém elbontását követően új monolit födém és tetőszint épül, amelyet ferdesíkú, nagy magasságú, a jelenlegi tetősíkot lekövető koporsófödémmel zárnak majd.

„Jelenleg az új épületrész második emeletén folynak a munkálatok. A meglévő épületrészen még nem kezdődtek meg az érdemi szerkezetépítési munkák, ott a tető bontása és a megmaradó homlokzati oromfalak megtámasztása zajlik” – tudtuk meg Ilkei Pétertől.

 

 

Előregyártással gyorsan halad a kivitelezés

Gördülékenyen halad a kivitelezés az ÉPI saját gyártásában készülő, az adott szinthez tartozó előregyártott lépcsőkarok és alulborda-peremgerendák beépítésével. Az irodaházban két lépcsőház épül, illetve szintenként körülbelül 120 méter gerendát építenek be. Fészkes kirekesztéseket alakítottak ki a pillérekben, amelyek a gerendák felfekvését biztosítják, a monolit födémbe pedig kiálló kengyelvasalattal kötnek be és kerülnek bebetonozásra  – részletezte a szakkivitelezést koordináló főmérnök, hozzátéve:

„Az előregyártott elemek jelentős élőmunka-igényt váltanak ki, hiszen a gerendák elhelyezéséhez mindössze 2-3 ember is elegendő.”

 

Koós Ignáczi, Nádudvari Tibor, Ilkei Péter, Csapó Dezső, Bodó Zoltán

Ütemterv szerint, rendben halad az építkezés. Még további két szint megépítése vár a szerkezetépítő kivitelezőre, amelyeket a ferde vonalvezetésű tetővel zárnak majd le június hónapban. Nagy szaktudást és fokozott odafigyelést igénylő feladatok a meglévő épület átalakítási munkálatai során lesznek, mint például a főfalakban kialakítandó keretszerkezetek építése, vagy épp az új tető kivitelezése a magas koporsófödémmel és a kéregpanel-falakkal. Az ÉPI kollégái bizakodók a meglévő épületrész szerkezetének 2024 őszén való átadását illetően – tudtuk meg végezetül a szakembertől.

 

 

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.KÉSZ CsoportszerkezetépítésirodaingatlanfejlesztésSzeged

Hírlevél

Hirdetés