2024.06.26, Szerda
Két projektben modernizálják a főváros egyik szennyvíztisztító telepét
Fotó: illusztráció (magyarepitok.hu)/ Erdei Mihály

Két projektben modernizálják a főváros egyik szennyvíztisztító telepét

magyarepitok.hu

2024.06.17. 10:30 - Sándor Csilla

Újabb beruházásokkal teszi hatékonyabbé Budapest Főváros Önkormányzata az Észak-Pesti Szennyvíztisztító telepet. Átalakítják és fejlesztik a csatornaiszap fogadó létesítményt és a telep levegőellátását. A munkálatokat a Colas Alterra Zrt. végezheti el.

Hirdetés

Az 1980 óta működő Észak-Pesti Szennyvíztisztító telep a Budapest négy kerületének – IV., XV., XVI., XVII. -  összes szennyvizét, továbbá négy városrész esetében a csatornarendszerbe kerülő szennyvíz egy részét fogadja be és tisztítja meg a legkorszerűbb technológia alkalmazásával. Az Újpesten működő telep az agglomerációs területek szennyvizét is kezeli, a kapacitása 200 ezer köbméter/nap. Átlagosan naponta 130 ezer köbméter szennyvizet tisztítanak meg. Éves szinten a művelet során 1500 köbméter szervetlen hulladék és 50 ezer köbméter víztelenített iszap keletkezik.

 

Fotó: Illusztráció / magyarepitok.hu / Erdei Mihály

 

Folyamatosan fejlesztik a szennyvíztisztítótelepet

Az elmúlt évtizedekben az iparág korszerűsítését követő beruházásokat hajtottak végre.  A mostani két fejlesztéssel a csatornaiszap fogadó létesítményt és a telep levegőellátását fejlesztik. A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint ezeknek a feladatoknak az elvégzésére a legjobb ajánlatokat a Colas Alterra Építőipari Zrt. adta.

Biogázként hasznosítják az iszapot

A főváros agglomerációjából és Budapest nyolc kerületéből a telepre beérkező szennyvíz elsőként mechanikai tisztításra kerül, rácsok és szűrők segítségével eltávolítják belőle a darabos, valamint a zsíros, olajos szennyeződéseket, továbbá ülepítéssel a homokot. Egy újabb szűrés után az  az előülepítőbe kerül. Eleveniszapos technológia alkalmazásával eltávolítják a vízből a szerves anyagokat  - nitrogén, foszfor -, amivel a mocsarasodást előzik meg. A biológiai tisztítási folyamat után az iszap és a tisztított szennyvíz utóülepítőkbe kerül. Majd innen a megtisztított szennyvizet a Dunába továbbítják, az iszapot pedig hasznosítják, biogázt állítanak elő belőle, ebből fedezni tudják a telep energiaigényének szinte egészét. Továbbá a szerves trágyaként

 

 

Modernizálják az iszapfogadót és a levegőelosztó rendszer is

A Colas Alterra Zrt. szakemberei a fejlesztések során a telep egyik csatornaiszap fogadó műtárgyát alakítják át és modernizálják. Átépítik az iszapfogadó bunker szerkezetét és átalakítják a szivattyút is. Feladataik között szerepel egy hidraulikus víz alatti markoló  és megnövelik a darupálya és az emelőmű teherbírását.

A fejlesztéssel technológiailag azonos szinte emelik az szennyvíztisztítótelep két csatornaiszap fogadó létesítményét.

Egy másik projektben az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep "A" biológiai vonalán a levegőellátás korszerűsítésének I. ütemében kiviteli tervezési és kivitelezési feladatokat végeznek el a Colas Alterra Zrt. szakemberei. Az eleveniszapos szennyvíztisztításnál meghatározó művelet az ülepítő medencék oxigénellátása, amit levegőbevitellel oldanak meg. A korszerűsítés első ütemében tizenhat folyosón lecserélik a meglévő Oxytube elemeket. A régi levegőelosztó rendszert elbontják és a csőrendszer átalakításával és kiépítésével új, finombuborékos elosztórendszert építenek ki.
A két munkafolyamat megvalósítása mintegy 380 millió forintba kerül.  

Mi épül?BudapestÉszak-Pesti Szennyvíztisztító telepiszapfogadómodernizációlevegőelosztó rendszerszennyvízColasColas Alterra Zrt.

Hírlevél

Hirdetés