2024.09.03, Kedd
Felújítják Budapest egyik legkedveltebb terét
Fotó: Terézváros Facebook oldala

Felújítják Budapest egyik legkedveltebb terét

magyarepitok.hu

2024.07.18. 07:50 - Sándor Csilla

Ivókutat, új burkolatot és utcabútorokat kap a belvárosban a Liszt Ferenc tér.

Hirdetés

Átláthatóbbá és gyalogosok és a téren megpihenők számára is biztonságosabbá tenné a főváros VI.kerülete a Liszt Ferenc tér Andrássy út és Paulay Ede utca közötti részét.

Az átalakítással érintett 1320 négyzetméternyi területen, megújítják a 623 négyzetméternyi zöldfelületet, amelynek gondozására automata öntözőrendszert építenek ki.

Új díszburkolatot is elhelyeznek, amely mintegy 490 négyzetméternyi beton, és több mint 100 négyzetméternyi felületen mészkőlap lesz. Az érintett térrészen 37 új utcabútort is elhelyeznek. 

 

Fotó: Illusztráció / magyarepitok.hu / Nagy Mihály

 

Átláthatóvá teszik a teret

A térrendezés keretében megszüntetik a páros és páratlan oldalak közötti rámpás átvezetést és kiemelt ágyások általi tagolást, mivel ez akadályozza a tér átláthatóságát és közbiztonsági kockázatot is jelent.
Az Ady Endre szobor környezetében az eredetivel azonos burkolatot építenek, a műalkotás körüli zöldfelületet pedig úgy alakítják át, hogy az a gyalogosforgalmat támogassa. A szobor közelében lévő mészkőpad restaurálást követően visszakerül a mostani helyére.

Több fény az éjszakában

Az eddigi tapasztalatok és a lakossági visszajelzések alapján átalakítják a tér közvilágítását is. A Liszt Ferenc szobor közelében új kandelábereket telepítenek. A korábban kialakított sétány világítótesteit áthelyezik, hogy javítsák a téren közlekedők sötétedés utáni biztonságérzetét. Ezekre a kandeláberekre új csatlakozókat szerelnek, amelyről biztosíthatóvá válik a tér kisebb rendezvényei számára a díszvilágítás.

 

Forrás: terezvaros.hu

 

Ivókút és párakapu segít majd elviselni a kánikulát

A tér átalakításakor kiépítenek egy ivókutat és a Liszt Ferenc szobor mögötti területet úgy rendezik át, hogy oda öt párásító fúvókát építhessenek be a burkolatba.

A projekt megvalósítására már megjelent az ajánlattételi felhívás. Ebben rögzítik azt is, hogy a téren zajló munkálatok idején biztosítani kell nemcsak a gyalogosok biztonságos közlekedését, hanem az üzletekbe, ingatlanokba való bejutás lehetőségét is a célfuvarok és a mentők, tűzoltók számára is.

Mi épül?BudapestTerézvárosLiszt Ferenc tértérfelújítás

Hírlevél

Hirdetés