2024.09.11, Szerda
Hatalmas lendülettel épül Nyíregyháza high-tech ipari parkja

Hatalmas lendülettel épül Nyíregyháza high-tech ipari parkja

magyarepítok.hu

2024.08.14. 08:00 - Móré Levente

Hazánkban egyedülálló felszereltségű ipari parkot fejlesztenek Nyíregyházán. A projektben a KE-VÍZ utakat és csatornákat is épít.

Hirdetés

Több ütemben épülhet fel Nyíregyháza déli ipari parkja, amelynek első ütemét a Mészáros és Mészáros Zrt., valamint a "KE-VÍZ 21" zRt. konzorciuma, illetve a NYÍR-WETLAND Kft. kivitelezi. Korábban már beszámoltunk róla, hogy közel 192 milliárd forintot fordítanak a déli ipari park infrastruktúrájának kiépítésére Nyíregyházán.

 

 

Autóipari óriások költöznek ide

A dél-koreai W-Scope 2022 októberében jelentette be, hogy 300 milliárd forintos beruházással hozza létre üzemét, amelyben elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfilmet gyártanak majd, 2023 elején pedig a német központú Boysen Group vágott bele itteni fejlesztésbe, 60 milliárd forintos beruházással elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket állítanak majd elő a BMW debreceni gyára számára. A park legnagyobb betelepülője, a kínai Sunwoda tavaly júliusban jelezte, hogy összesen 580 milliárd forintos beruházással itt építi fel első európai akkumulátorgyártó üzemét.

 

 

Óriási teherforgalom szükséges a fejlesztéshez

Az infrastruktúra kialakításával kapcsolatban Gaál László, a "KE-VÍZ 21" zRt. mélyépítő irodájának termelési főmérnöke elmondta: 2024. április 8-án indult a Nyíregyházi Déli ipari park I. tervezési ütem 2. rész Útépítés és Közműépítés” megnevezésű projekt, amelynek kivitelezési munkái a vízi közművek építésével kezdődtek meg tavasszal. Ezt követhették az útépítési munkák, amelyek végeztével közvilágítási és hírközlési kábelek fektetésére kerül majd sor.

„A projekt kivitelezése során számos kihívást kell leküzdeni, ilyen például, hogy az egyidejűleg folyó beruhások miatt külön figyelmet kell fordítanunk az organizációra; arra, hogy a területen  dolgozó kivitelezők a lehető legkevésbé akadályozzák egymást. Ilyen kiemelt figyelemre van szükség a közművek autópálya alatti átvezetésénél is.” – tudtuk meg a főmérnöktől.

 

 

A most megvalósuló ütem terveit a Főmterv Zrt. és az „A” Studió 90 Kft. késztette el, amely munkáknál a földmunkák értéke 9 milliárd forint, az út- és közműkivitelezésé pedig 22 milliárd. Mint korábban beszámoltunk róla, a nyíregyházi ipari park bővítésében a Vabeko Kft. is részt vesz. Külön nehézség, hogy nagy mennyiségű anyagot kell a területre szállítani, különösen az útépítéshez, amely párhuzamosan érkezik az épülő gyárakhoz szükséges anyagokkal. Nagy kihívást jelent ez tekintettel arra, hogy a jelenlegi közútcsatlakozásokat nem ilyen mértékű forgalomra méretezték.

Ebből fakad, hogy a projekt építése miatt jelentős forgalomkorlátozás van a Nagykállói és Debreceni utcákon. A projekt befejezése 2025. tavaszán várható – ezt követően pedig a vármegyeszékhely a régió legfejlettebb infrastruktúrájú ipari parkjával lesz gazdagabb.

 

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Mészáros és Mészáros Kft.W-ScopeSunwodaBMW-gyárA Studió 90 Kft.Vabeko Kft.Nyíregyházaipari parkautóiparNYÍR-WETLAND Kft.

Hírlevél

Hirdetés