2024.09.09, Hétfő
Híres magyar kereskedő kastélyának környezete szépült meg Pellérden
Fotó: Györkő Zsombor, Wikimedia

Híres magyar kereskedő kastélyának környezete szépült meg Pellérden

magyarepitok.hu, mti

2024.08.01. 11:22 - Szabó Ákos

A Pécs közelében található műemlék kastélykertjén a GSH-ÉPÍTŐ vállalt munkát.

Hirdetés

Mintegy 240 millió forintos beruházásban dolgoztak a Baranya vármegyei Pellérd kastélyának környezetén. Az elsősorban neoklasszicista elemekből álló, de eklektikusként is elkönyvelhető Brázay-kastély parkja manapság közösségi térként és játszótérként is funkcionál.

Mint a Baranya Vármegyei Önkormányzat közleményéből kiderül, a 244 millió forintos uniós támogatással megvalósított fejlesztés eredményeként az épület parkjában megújultak a zöldterületek és az épített infrastrukturális elemek. A közbeszerzési adatok szerint a projektben a szintén baranyai (villányi központú) GSH Építő Kft. szerződött kivitelezési munkákra.

A területen a termőhelynek és a klímaváltozásnak megfelelő őshonos növényeket ültettek el, megújították a mintegy 800 négyzetméteres játszóteret, illetve térkövezett sétányt hoztak létre.

A beruházás részeként kiépítették a parkban a közvilágítást, utcabútorokat létesítettek, wifi hálózatot és kamerarendszert helyeztek üzembe, továbbá felújították a területen álló kilátót.

 

A sósborszeszkirály kastélya

 

Wikimedia/Plakatkontor.de

A kastély és környezete azért is tarthat számot érdeklődésre, mert a hazai ipari és kereskedelmi élet egyik korai jelentős alakja, Brázay Kálmán nevéhez köthető. A sósborszesz nemzetközileg is ismert forgalmazója a kereskedelmi érdemeiért kapott nemesi címéhez is a településről jegyezte az előnevét. A monarchia korában aktív üzletember 1887-ben vette birtokba a 2750 holdnyi pellérdi uradalmat.

Főkép: Györkő Zsombor, Pellérd, Brázay-kastély, CC BY-SA 4.0

Mi épül?PellérdkastélyfelújításműemlékGSH Építő Kft.

Hírlevél

Hirdetés