2024.04.20, Szombat
A fenntartható városfejlesztés követendő példáit díjazta a City Hungary
cityhungary.eu

A fenntartható városfejlesztés követendő példáit díjazta a City Hungary

cityhungary.eu

2016.11.08. 15:10 - Antal Zsófia

Pénteken a Fővárosi Önkormányzat dísztermében vehették át városi önkormányzatok és vállalkozások az idei Holnap városáért díjakat. Debrecen két elismerést is besöpört.

Hirdetés

A 2013-ban alapított, fenntartható és élhető magyar városokat jutalmazó Holnap városáért díj a 2010-ben indult City Hungary Program része. A program helyi közösségek vagy egyének követendő példáira hívja fel a figyelmet. Célja, hogy az önkormányzatok és az üzleti szféra, valamint az egyes szakterületek képviselői és az ehhez kapcsolódó szakmai szervezetek azonos platformra helyezkedve fejlesszék a településeket, úgy, hogy a nyertes a település lakója legyen.

  • A Fenntartható városért kategóriában Debrecen, Tata és Zalaegerszeg önkormányzatait díjazták a bíráló tagok.
  • A Zöld városért kategóriában Budapest XIII. kerülete, Gyula és Mórahalom önkormányzatai, valamint a MOL Magyarország kapott elismerést, aki a MOL Bubi Programmal érdemelte ki a díjat.
  • Az Üzlet a városért kategória nyertese a Békéscsabáért Programmal a Budapest Bank Zrt.
  • A Művészet, a kultúra és az örökség megőrzéséért kategóriában Debrecen, Szekszárd és Újhartyán önkormányzatai jártak az élen.
kép: cityhungary.eu

 

A díj fővédnöke dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, aki a díjátadón mondott beszédében a fenntartható fejlődés fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az Egyesült Nemzetek Közgyűlése által 2015-ben elfogadott, Világunk átalakítása című határozat városokra vonatkozó célkitűzése olyan feladatokat tartalmaz, mint a nyomortelepek felszámolása, a tudatos várostervezés és település-igazgatás az ott lakók bevonásával, valamint a kulturális és természeti örökség megóvása, megvédése. „A városokban, különösen a tudatosan kiválóságra törő városokban az emberek ismerik egymást, ismerik a vezetőket, elfogadott értékek keretezik napjaikat, a bizalom a polgárok féltve őrzött kincse” – mondta a fővédnök.

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója hozzátette: „A települések lakóinak megvan minden képességük és készségük arra, hogy saját adottságaik, igényeik szerint minél élhetőbbé, minél fenntarthatóbbá tegyék otthonukat. Mások nem fogják megoldani helyettünk a helyi problémákat. És másoknak nem lesz fő érdeke, hogy az adott helyi közösség minél sikeresebbé váljon.”

A Holnap városáért díj kiírói az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, a Fővárosi Önkormányzat, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, Pest Megye Önkormányzata és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ).

Pályázatoknívódíjakfenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés