2024.04.19, Péntek
Lanovka és barlangvasút: izgalmas tervek születtek a Gellérthegy megújítására
gellerthegypalyazat.hu

Lanovka és barlangvasút: izgalmas tervek születtek a Gellérthegy megújítására

MTI, gellerthegypalyazat.hu

2016.11.11. 11:52 - Antal Zsófia

Tizennégy pályázó részesült elismerésben a csütörtökön lezárult Gellérthegy ötletpályázaton, melynek eredményét pénteken, online hozta nyilvánosságra Miniszterelnökség.

Hirdetés

Hatvannyolc, kódolt azonosítóval, titkos formában benyújtott munka érkezett be a júliusban indult nyílt pályázatra, melyre bárki beküldhette a Gellérthegy és a Citadella revitalizációjára vonatkozó építészeti, tájépítészeti vagy képzőművészeti megoldásokat alkalmazó kreatív koncepcióját, figyelembe véve a kiemelt világörökségi szerepkör és a természeti értékek egyensúlyát.

A szervezők szerint számos kiváló elképzelés került a bíráló bizottság elé, melyekből három pályaművet tartottak kiemelt, 3 millió forintos megvételre érdemesnek. További tizenegy pályamunka olyan ötleteket mutatott be, melyek továbbgondolásra érdemesek, ezek 1-1 millió forintos megvételt érdemeltek ki.

A kiemelt megvételt elnyert koncepciók mindegyike tartalmazza kültéri sportparkok és más sportolásra alkalmas helyszínek kialakítását, valamint a hegyoldalban található csúszdapark felújítását. A 15-ös sorszámú koncepció a Citadellán látogatóközpontot és kilátóparkot alakítana ki, a Várkert bazárból lanovka vinne fel a hegyen építendő megállótoronyhoz, emellett új kilátópontok, a Tabánból pedig egy autósforgalom felett átívelő zöld híd kerülne megépítésre.

 

kép: gellerthegypalyazat.hu

A 40-es számú terv a citadella épületét négyszintessé alakítja: a földszint, az első emelet, a kilátó terasz szint és fényhíd szint alkotnák az izgalmas, sokoldalú épületet. Itt kerülne kialakításra a Hotel Fellegvár, valamint több múzeum is, melyek egyik a magyar kutyafajtákat mutatná be. A hegyen természetvédelmi tanösvényt, a Filozófusok kertjénél meditációs kertet és gyepes jógahelyet képzeltek el, valamint megépülne egy öt állomásos barlangvasút is.

 

kép: gellerthegypalyazat.hu

A harmadik kiemelt megvételre ítélt terv a 43-as, amely a Gellérthegy vallásban betöltött jelentőségét is kiemeli: a Szikla-templomban a Pálos rendről szóló kiállítás, a hegyoldalban pedig 15 imahellyel rendelkező zarándokút készülne. Emellett szintén hangsúlyos a sétányok felújítása, napozóteraszok és napozódomb kialakítása. Ez a terv is tartalmazza egy gyaloghíd megépítését a Hegyalja út felett.

 

kép: gellerthegypalyazat.hu

A díjazott pályamunkák megtekinthetőek az ötletpályázat weboldalán. A bíráló bizottság a Gellérthegy fővárosi és országos jelentőségére, valamint a beérkezett pályázatok sokszínűségére tekintettel egy következő, a megvalósításhoz vezető építészeti ötletpályázat meghirdetését ajánlja a kiírónak.

Pályázatoktervpályázatturizmusmúzeum

Hírlevél

Hirdetés