2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

60 milliárd forint vált elérhetővé a helyi infrastruktúra fejlesztésére
kaposvarmost.hu

60 milliárd forint vált elérhetővé a helyi infrastruktúra fejlesztésére

MTI

2016.12.09. 11:08 - Antal Zsófia

Újabb hét, a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését támogató pályázati felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, összesen csaknem 60 milliárd forint értékben.

Hirdetés

A pályázati felhívásokat Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára jelentette be, és hangsúlyozta, hogy hamarosan majdnem a TOP teljes, hét évre rendelkezésre álló keretösszege, azaz csaknem 1220 milliárd forint fejlesztési forrás elérhető lesz a megyék és megyei jogú városok számára.

A most elérhetővé vált hét felhívás a következő:

  • A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést támogató felhívás - 7,4 milliárd forint

A pályázat keretében a helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt jelentő kulturális, épített vagy természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére nyílik lehetőség, a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érdekében.

  • Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése érdekében a bölcsődei, óvodai férőhelyek bővítését szolgáló felhívás - 8,8 milliárd forint

Fő célja a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése, különösen a leghátrányosabb helyzetű térségekben.

  • Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztését segítő felhívás - 3,3 milliárd forint

Új férőhelyek kialakítását támogatja a leszakadással veszélyeztetett csoportok helyzetének javítására, hogy a foglalkoztatottsági szint növeléséhez csökkenthetők legyenek a családi terhek.

  • Városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések támogatása - 5,1 milliárd forint

A megyei jogú városok belterületi környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása érdekében.

  • A megyék, illetve a megyei jogú városok beruházásait támogató, a gazdaságfejlesztést és a munkaerő-mobilitás ösztönzését szolgáló két közlekedésfejlesztési felhívás - összesen 24,4 milliárd forint

Segítik a jellemzően alacsonyabb rendű, országos közutak felújítását és fejlesztését. A pályázatok célja, hogy a kisebb települések munkavállalói könnyebben elérhessék munkahelyüket, illetve a megyei jogú városok gazdasági területei jól megközelíthetők legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára. A támogatott beruházásoknak közvetetten a kis- és középvállalkozások működéséhez is szükséges közlekedési infrastruktúra fejlesztését kell segíteniük.

  • Felhívás a fenntartható városi közlekedésfejlesztés érdekében - 9,9 milliárd forint

A szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, ezáltal az élhető városi környezet kialakulásához járul hozzá a megyei jogú városokban.

PályázatokTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

Hírlevél

Hirdetés