2024.04.19, Péntek
Közel 4600 pályázat sorsa dől el hamarosan
(a turisztikai céllal fejlesztett balatonfenyvesi kisvasút - regionalbahn.hu)

Közel 4600 pályázat sorsa dől el hamarosan

mti

2017.02.14. 13:31 - Hegedűs Gergely

A TOP keretében kiírt 547 milliárd forintra összesen 716 milliárd forintra rúgó támogatási igény érkezett be az önkormányzatoktól.

Hirdetés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében hamarosan 15 pályázati felhívás 547 milliárd forint értékű fejlesztési forrásáról döntenek. A megyéknek szánt uniós támogatásról a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára számolt be az MTI-nek.


Áprilisban már jöhetnek a szerződések

Rákossy Balázs elmondta, a döntéselőkészítő bizottságok pénteken kezdik meg a bírálatot, és több mint 4590 pályázatról döntenek. A TOP-ban összesen 547 milliárd keretösszegű 15 pályázati felhívásra 18 megye 716 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtott be.    

A bizottságok javaslatai alapján márciusban hirdetik ki a támogatói döntéseket, a nyertesekkel áprilisban kötnek szerződéseket. A nyertes pályázók, jellemzően települési önkormányzatok a szerződéskötést követően folyamatosan megkapják az előlegeket, ez alapján megkezdődik a projektek megvalósítása.


A megyék önálló programok mentén haladnak

A TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, kiemelt cél a helyi gazdaság megerősítése, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a helyi foglalkoztatás bővítése, az újraiparosítás támogatása.

A tervezési folyamat decentralizált a 2014-20 fejlesztési időszakban, a 18 megye és 22 megyei jogú város a saját maguk által tervezett integrált területi programok (ITP) alapján juthatnak a mindenki számára előre meghatározott, allokált támogatási összeghez.


Eddig 274 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki

Kiemelte: a TOP hét évre rendelkezésre álló teljes keretösszege 1275 milliárd forint, amelyből több mint 1000 milliárd forintot, a keretösszeg 84 százalékát már meghirdette a kormány. 2017 március végéig ugyanakkor a teljes forráskeret elérhető lesz a megyék és a megyei jogú városok számára pályázatokon keresztül.

A TOP keretében összesen 51 felhívás jelent már meg, ebből 18 nyitott, 33 már lezárult.

A megyei szereplők részére eddig 85,5 milliárd forint, a megyei jogú városok részére 188,5 milliárd forint támogatást fizetett ki az NGM. Március végéig a megyék számára további 12, míg a megyei jogú városok számára további 8 felhívás lesz elérhető.

PályázatokTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)

Hírlevél

Hirdetés