2024.04.13, Szombat
Tavasszal beindultak a CSOK kérelmek

Tavasszal beindultak a CSOK kérelmek

MTI

2016.06.22. 16:22 - Antal Zsófia

Januártól májusig ötvenezren érdeklődtek a családi otthonteremtési kedvezmény iránt, amiből a bankok 9300 igénylést fogadtak be 23 milliárd 700 millió forint összértékben.

Hirdetés

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy egyre nő az érdeklődés a CSOK iránt. Áprilisban és májusban jelentősen megugrott a kérelmek és a megkötött támogatási szerződések száma: az első negyedévi adatokhoz képest több mint kétszer annyi kérelmet fogadtak be, a támogatási összeg pedig két és félszeresére emelkedett.

A kormány az idén 154 milliárdot, jövőre pedig 211 milliárdot fordít otthonteremtési programra, amelynek már öt eleme van: az új lakások építésére vonatkozó áfacsökkentés, a csok, az államilag támogatott hitel, az engedélyezési eljárások egyszerűsítése és a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok). Az idei első negyedév alapján a kiadott építési engedélyek száma egy év alatt a kétszeresére nőtt, a növekedés az ország minden részén jellemző, még a vidéki kistelepüléseken is 60 százalékos.

Az idei év előtt inkább a használt lakások iránt volt nagyobb az érdeklődés, a támogatási összegek 61 százalékát idén már új lakás építésére vagy vásárlására használták fel. Minden második új lakásra vonatkozó támogatást elnyerő család nagycsalád, azaz három vagy több gyereket nevel, illetve nagycsaládot tervez.

GazdaságlakásépítésCSOKúj építésű lakások

Hírlevél

Hirdetés