2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Nagy pontosságú burkolatvizsgáló berendezést fejleszt az Óbudai Egyetem a Laterex-szel

Nagy pontosságú burkolatvizsgáló berendezést fejleszt az Óbudai Egyetem a Laterex-szel

magyarepitok.hu

2018.11.28. 14:47 - Antal Zsófia

A K+F projektben automatizált, emberi jelenlét nélkül működő eszközt hoznak létre, mely nagy sebességgel lesz képes vizsgálni.

Hirdetés

Nagy pontosságú burkolatvizsgáló eszközön, illetve annak eljárási technológiáján dolgozik az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar és a Laterex Építő Zrt. konzorciuma. A magyar építőipar versenyképességét jelentősen javíthatja, ha a kivitelezők már a megvalósítás szakaszában olyan megbízható minőségi paraméterekhez jutnak, amelyek mellett az elvárt eredmények minimális kockázattal érhetőek el.

Az 1,09 milliárd forintos projekthez a konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által biztosított Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) program keretében mintegy 759,5 millió forint támogatást nyert. A projekt várhatóan 2021. február 28-án zárul.

 

Több mint száz paraméter mentén vizsgálhatják a burkolatot

A fejlesztés eredményeként létrejövő eszköz és az eljárás jelenleg teljesen újnak számít. Csupán egyetlen eszköz van, amely hasonló vizsgálatokat végez, de ennek adatfelvétele nehézkes, és az eszköz nem automatizált, továbbá folyamatos emberi jelenlétet igényel. A jelenlegi fejlesztés egyszerre nyújt megoldást mind a három problémára:

  • előzetes számítások szerint egy ütemben legalább hat vizsgálati paraméter egyidejű ellenőrzését teszi lehetővé,
  • összességében a vizsgálható paraméterek száma meghaladhatja a százat,
  • ugyanakkor úgy képes nagy haladási sebességgel, állandó emberi jelenlét nélkül vizsgálni, hogy eközben nem károsítja a burkolatot vagy aljzatát, és komplett, számítógéppel feldolgozott hibatérképet készít a teljes bevizsgálható területről.  Ez alapján pontosan megítélhető a megelőző szerkezet vagy technológiai lépés jó vagy hibás volta, illetve ugyanez ugyanilyen pontossággal dokumentálható az elkészült szerkezetekről is.

A projekt kiemelkedő eleme a megelőző kutatás, amely többek között feldolgozza az építészeti szakma által elvárt minőségbiztosítási feltételeket, valamint a mechatronikai, robotvezérlési, robotmechanikai, szoftveres vezérlés határterületeit is érintő szakmák által megfogalmazott kívánalmakat.

LATEREX Építő Zrt.Technológiakutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés