2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Megfelelő eszközökkel szélsőséges időjárás ellenére is telepíthető műgyanta padló
Fotók: Mapei Kft.

Megfelelő eszközökkel szélsőséges időjárás ellenére is telepíthető műgyanta padló

magyarepitok.hu

2023.12.11. 15:30 - Móré Levente

10.800 négyzetméter műgyanta padlót készítettek a Mapei termékeivel.

Hirdetés

A BudaPart DOWNTOWN, a városnegyed harmadik irodaháza vegyes funkciójú épület, amelyben modern irodahelyiségek mellett a 198 szobás, impozáns Radisson Hotel is helyet kapott. Az épület szolgáltatásai között konferenciarészleg, Skybar, kiállítótér, étterem és egy fitneszterem is szerepel, így a DOWNTOWN irodaház üzleti, konferencia-és rendezvényközpontként a Buda Business District kiemelkedő épülete. A Property Market nagyívű beruházásának negyedik üteméhez tartozó épület generálkivitelezője – a többi ütemhez hasonlóan – a Market Építő Zrt. volt. 

 

 

Összetett feladat

Az építési projekt a legmagasabb fenntarthatósági és minősítési rendszerek követelményeit szem előtt tartva valósult meg: a kialakításánál figyeltek arra, hogy az épület energia- és vízigényét minimálisra csökkentsék.

Ennek érdekében több intelligens épületgépészeti megoldást alkalmaztak, valamint előtérbe helyezték a megújuló, zöld energiahasználatot is. 

Két elkülönülő részből áll az innovatív és környezetbarát megoldásokkal kivitelezett épület: az irodaház hét emeleten, közel 8 000 négyzetméteren kínál irodaterületet és két mélygarázs szint is tartozik hozzá, együttesen 6 600 négyzetméteren. Az épület másik egysége a Radisson szállodalánc legújabb, impozáns business hotele; a több mint 11 ezer négyzetméteres egység legfelső szintjén egy skybar is helyett kapott. A szálloda működéséhez szükséges gépkocsik elhelyezését a terepszint alatti két szintes mélygarázsban, illetve a földszint és a galériaszint egy részén biztosítják, összesen 4 200 négyzetméteren. 

 

 

Műgyanta garázspadlóval a hosszútávú működésért

Minden parkolóház és mélygarázs gyalogos-, valamint járműforgalommal terhelt betonfelületét (illetve a kiszolgáló helyiségeket) védelemmel kell ellátni a hosszútávú és gazdaságos üzemeltetés érdekében. Ennek elsődleges célja, hogy megakadályozza az esetlegesen rákerülő üzemanyag, olaj, víz és a vízben esetenként előforduló olvasztósó vasbeton szerkezetbe jutását, amivel elindulhatnak a korróziós folyamatok. E hibaforrások kiküszöbölésére a kivitelező Mapei termékeket választott: az összesen 10.800 m2-en kivitelezett műgyanta padló minden lehető védelemmel felruházza az épületet a környezeti terhelés minimalizálása mellett.

 

 

A két mélygarázsrész (a Radisson Hotel 4 200 m2-es és az Irodaház közel 6 600 m2.-es területe) műgyanta szakkivitelezését 2022. június és 2023. június között végezte el a Németh és Fiai Kft. Ennek során számos anyag beépítésére szükség volt:

  • a legalsó szinten (alaplemezein) járműközlekedéssel terhelhető, mechanikusan erősen igénybe vett felületekre alkalmas Mapei Parking System RHT OS8 merev bevonat,  
  • a köztes szinteken (-1, -2, és fszt.) járható és járműközlekedéssel terhelhető, fokozott mértékű repedésáthidalással ellátott felületekhez alkalmas Mapei Parking System ME OS11b bevonat,  
  • a rámpákra Mapei Parking System ID OS13 rendszerű, csúszásmentes bevonat készült, 
  • a lépcsőházakban pedig vizes rendszerű műgyanta bevonat került felvitelre. 

 

 

Kivitelezés szélsőséges körülmények között

A Németh és Fiai Kft. munkatársai folyamatosan tartották a kapcsolatot a Mapei szakértőivel a bedolgozásra kerülő anyagok kiszállításával és felhasználásával kapcsolatban. Az előkészítő fázisban, a felhasználási céloknak megfelelő rétegrendek meghatározásával kezdődött el a közös munka. Mindkét épületben szükséges volt a projekt kezdeti lépéseként felületkiegyenlítéseket végezni, hogy az aljzat alkalmas legyen a műgyantaburkolat kialakítására, de további kihívást jelentettek a szerkezeti dilatációk kialakításai – különös tekintettel az épületek találkozási pontjaira. 

Komoly nehézséget okozott a téli időszakban végzett munka is; a szélsőséges időjárás, kiemelten pedig az anyagok felhasználási feltételeiben rögzített hőmérsékleti minimum közelében való bedolgozás. 

Mivel a meghatározott színek eltértek az „alapszínektől”, valamint a megjelenés is a szokványostól eltérő volt, így a megmunkálás is különös odafigyelést követelt a kivitelezőktől. Mindent összevetve a sokéves szakmai tapasztalatnak és a rugalmas hozzáállásnak köszönhetően a munkát sikerült első osztályú minőségben elkészíteni. 

A kivitelező céget ismerve ez nem is lehetett másként, hiszen a Németh és Fiai Kft. már csaknem 30 éve működik, munkatársai komoly felkészültséggel és tapasztalattal rendelkeznek. A cég az ipari padlók, bevonatok kivitelezésére vonatkozó szaktudását folyamatosan fejleszti és rendszeresen bővíti gépparkját. Ennek is köszönhető, hogy hosszú évek óta a hazai építőipar legnagyobb szereplőivel dolgozik együtt. 

 

 

Galéria

TechnológiaMapei Kft.Market Építő Zrt.technológiaBudaPartRadisson HotelNémeth és Fiai Kft.mélygarázs

Hírlevél

Hirdetés