2024.05.22, Szerda
A Délút és a Colas építi a hódmezővásárhelyi elkerülőt
(fotó: magyarepitok.hu)

A Délút és a Colas építi a hódmezővásárhelyi elkerülőt

mti, magyarepitok.hu

2016.10.15. 13:07 - Hegedűs Gergely

A várost északról elkerülő tehermenetesítő út két sávon épül, de bővíthető lesz négysávosra, naponta 18 ezer autótól kíméli meg a települést a keleti elkerülővel kiegészülve. 2018 után a kormány négysávos utat tervez Szeged és Debrecen összekötésére.

Hirdetés

Kezdődik a 47-es út hódmezővásárhelyi, 13,4 kilométeres elkerülő szakaszának építése - jelentette be Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az alföldi városban. A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő Lázár János elmondta, a 38 milliárd forint értékű fejlesztés a rendszerváltás óta a legnagyobb beruházás a városban.

A várost északról elkerülő tehermenetesítő út kivitelezését a Délút Kft. és a Colas nyerte el, a beruházás 2018 második feléig készül el. Az új nyomvonalú út kétszer egysávos lesz, de műszaki kialakítás lehetővé teszi a szakasz kétszer kétsávosra bővítését.
 

Körhíd épül a végponton

Az új nyomvonalon két körforgalmi csomópont, egy különszintű csomópont, egy vasút feletti felüljáró és egy kerékpáros aluljáró épül. A végcsomópont egy vasutat és a közutat különszintben keresztező körhídként valósul meg.

A 47-es út az Alföld egyik fontos folyosójaként Debrecent köti össze Szegeddel. 2015-ben 61 km hosszan elvégezték Békéscsaba és Szeged között a főút 11,5 tonnás burkolaterősítését, e fejlesztés utolsó ütemeként épül meg a megyei jogú várost elkerülő útszakasz.
 

Keleti elkerülő és Debrecen-Szeged gyorsforgalmi út

A projektről szóló sajtótájékoztatón a távlati tervekről is szó esett. Lázár János kifejtette, a kormány célja, hogy 2018 után Szegedet és Debrecent négysávos út kösse össze, segítve ezzel az északról dél fele haladó személy- és teherforgalmat.

Hódmezővásárhely polgármestere, Almási István elmondta, TOP-os forrásból tervezik a keleti elkerülő kiépítését is. Ez a 47-es főutat kapcsolná össze az Erzsébeti úttal egy 3,2 km-es szakasszal, a beruházás munkálatai 2017 elején kezdődnek és 2018-ban érnek véget.

Az északi és a keleti elkerülő együttesen megközelítőleg 18 ezer járműtől tehermentesíti Hódmezővásárhely belvárosát naponta. A politikus emlékeztetett, 2009-ben elkészült a déli elkerülő út egy szakasza, amely javítja az ipari park elérését.

Délút Építő és Bányászati Kft.ColasAktuálisHódmezővásárhely47-es út

Hírlevél

Hirdetés