2024.03.29, Péntek
Kerékpáros összeköttetést kap Eger és Debrecen

Kerékpáros összeköttetést kap Eger és Debrecen

mti, magyarepitok.hu

2017.03.07. 14:01 - Hegedűs Gergely

A Tisza-tó fejlesztési tervei között több irányba futó bicikliutak és egy vízi színpad építése is szerepel, kiemelt turisztikai térséggé válhat az Alföld egy jelentős része.

Hirdetés

Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút-szakasz befejezésére. A hírt a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (Tisza-tó TFT) elnöke, Kovács Sándor közölte a Tiszafüreden tartott sajtótájékoztatóján.

Ahogy azt korábban is megírtuk, a 3,5 milliárd forintos beruházással a Tisza-tavat teljesen körbe lehet majd kerékpározni egy 65 kilométeres útvonalon. A már megépült részek mentesek a közúti forgalomtól, ám a hiányzó szakaszon, a 33-as úton jelentős autós és kamionos forgalom zajlik.  A projekt magában foglalja a Tisza-híd konzolos kiegészítését is, emellett a kerékpáros pihenők, szervizek hálózatát is fejlesztik majd.

Kovács Sándor hozzátette, tervezik a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is. Mindezek mellett a januári közlönyben megjelentek szerint Hortobágy és Debrecen között is kerékpárút épül, így a hajdúsági város összeköttetést nyer Egerrel.


Országosan kiemelt fejlesztést kap Abádszalók

Az északi területek mellett a tó déli részét is érintik a tervek: Abádszalókon a Természet Operáját tervezik megvalósítani vízi színpaddal, amely nem csak a térség, de Magyarország kiemelt turisztikai fejlesztése is lesz. Emellett egy vadvízi evezős pálya megvalósítását is a tervek közé sorolta Kovács Sándor.

A korábbi fejlesztésekre kitérve felidézte:

  • átadták a Kiskörei Hallépcsőt;
  • felújították a Tisza-tavi Vízi Sétányt;
  • teljesen megújult, illetve új elemekkel bővült a tó tágabb térségéhez tartozó berekfürdői fürdő kül- és beltéri infrastruktúrája;
  • 2016 július elején pedig megnyílt a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum.


Három város és két régió fog össze a jelentősebb forrásokért

A politikus arról is beszélt, hogy Tisza-tó térségét fokozatosan négy évszakos célponttá fejlesztik. Ezt az irányt segíti mind az öko-, mind a kerékpáros turizmus, mely már 6-7 hónapos szezont biztosít, s horgászat pedig egész évben vonzza az embereket. Hozzátette, az eddigi költségeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), hazai, illetve a vállalkozók által bevont forrásokból finanszírozták. „Minőségi változást jelentene a térség számára, ha a turisztikai fejlesztési források is érkeznének” – fogalmazott az elnök.

Az eseményen kiosztott sajtóanyagból kiderült, a környéken levő öt régióból egy kiemelt turisztikai térség jöhet létre akár még az első félévben, jelentősebb források elérését lehetővé téve. Ennek tagjai a Tisza-tó mellett Hortobágy, Debrecen és Hajdúszoboszló települések, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyét lefedő Alföld Szíve régió.

ÚtépítésTiszafüredkerékpárút

Hírlevél

Hirdetés