2024.04.18, Csütörtök
Kiderült, ki tervezi meg a gyorsutat Esztergom és az M1 között

Kiderült, ki tervezi meg a gyorsutat Esztergom és az M1 között

magyarepitok.hu

2018.01.11. 15:27 - Hegedűs Gergely

A 32 kilométeres négysávos gyorsforgalmi út nyugatról kerüli el a zsámbéki medence településeit, tehermentesítve a 102-es utat.

Hirdetés

A beruházó NIF Zrt. kihirdette az Esztergom és az M1-es autópálya közötti közúti kapcsolat fejlesztésére kiírt közbeszerzés eredményét. Eszerint a Constreal Mérnöki Iroda Kft.-vel kötik meg a tervezési szerződést, ami

  • a megvalósíthatósági tanulmány,
  • a környezeti hatástanulmány (KHT),
  • valamint az engedélyezési és kiviteli terv elkészítésére vonatkozik.

A TED-en megjelent hirdetményből kiderül, a szerződés nettó értéke 1,896 milliárd forint. A közbeszerzésre további három ajánlat érkezett: a Roden Kft. az Utiber Kft., továbbá a Főmterv Zrt., a Tura-Terv Kft. és a UNITEF-83 Zrt. alkotta konzorcium pályázott.


A Szuzuki gyára is jobb helyzetbe kerül

Ahogy azt korábban is megírtuk a mintegy 32 kilométeres négysávos gyorsút Zsámbékot, Tököt, Perbált és Tinnyét nyugatról elkerülve köti be Esztergomot az autópályához. A zsámbéki medencében több évtizede várt fejlesztés az ottani településeken áthaladó 102-es utat tehermentesíti. Növeli szükségességét, hogy az 1990-ben megnyitott esztergomi Suzuki-gyár teherforgalma is erre megy.

Az elkerülő nyomvonala - forrás: NIF Zrt.


A korábbi szakvélemények egy keleti elkerülő tervét támogatták (ami a lakott területektől 800 méterre haladt volna), ám a helyi civilek nyomására a nyugati elkerülő változata nyert, ami a településektől jóval távolabb halad.

Hogy a nyertes tervezőnek pontosan milyen feladatokat kell végrehajtania, azt ebben a cikkünkben részleteztük.

Galéria

ÚtépítésEsztergomR11-es út

Hírlevél

Hirdetés