2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Megszűntek a kamionsorok Nagylaknál: átadták a határátkelő elkerülőútját
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Megszűntek a kamionsorok Nagylaknál: átadták a határátkelő elkerülőútját

magyarepitok.hu, mti

2019.05.23. 13:07 - Szabó Ákos

A Duna Aszfalt, a Hódút, illetve a Délút kivitelezésében elkészült szakaszon elkerülik a településeket a kamionok.

Hirdetés

Harminc éve várt beruházást kaptak meg a térségben élők - derült ki a Csongrád megyei nagylaki elkerülőút átadásán, csütörtök délelőtt. Az összesen több mint 5 kilométernyi útszakaszt érintő fejlesztést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából a Bács-Kiskun megyei Duna Aszfalt Kft. és Hódút Kft. végezte el fővállalkozóként, a csongrádi Délút Kft. pedig alvállalkozóként vett részt a munkálatokban.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Hazai forrásból készült el a fejlesztés

A schengeni övezet külső határán fekvő Nagylaknál az M43-as autópálya 2015-ös átadása után sem szűntek meg a sorok. A forgalom jelentős része ugyan a csanádpalotai átkelőn haladt át, de a növényvédelmi és állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett rakományt, illetve veszélyes árut szállító járművek (ez naponta 500 teherautót jelentett) Apátfalva, Magyarcsanád és Nagylak belterületét érintve közelíthette meg a számukra továbbra is kijelölt nagylaki közúti határátkelőhelyet.

 

 

Korábban voltak olyan napok, amikor a nagylaki átkelőnél várakozó kamionok sora Apátfalva széléig állt – fejtette ki Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: a beruházás teljes mértékben hazai forrásokból valósult meg.

 

Biztonságosabb lett a közlekedés

 

Nagy Róbert

Nagy Róbert, a NIF Zrt.. vezérigazgatója az útépítésről beszélve elmondta, a projekt elindításáról meghozott 2015-ös kormánydöntést követően, több évnyi előkészítési munka előzte meg a kivitelezést. A 2018 tavaszán megkezdett útépítés során

  • 3,1 kilométeren felújították az M43-as autópályát és a falut összekötő utat,
  • 2,2 kilométeren, új nyomvonalon pedig közvilágítással ellátott út épült.

Emellett a nagylaki közúti átkelőnél körforgalmi csomópontot építettek ki, a teherforgalom ellenőrzésére pedig egy 386 négyzetméteres vizsgálóépületet alakítottak ki.

A közlekedés biztonságosabb, a települések számára nyugalmasabb lett a beruházással

- derült ki vezérigazgató szavaiból, aki külön megköszönte a mérnököknek, a kivitelezőknek és a NIF Zrt.-től is személyesen Domonkos Gergely projekt-, valamint Povázsai Pál irodavezetőnek a fejlesztés során végzett munkát.

 

Locskai Zoltán, Lázár János, Varga Antal, Nagy Róbert

Az esemény az ünnepélyes szalagátvágással ért véget, melynek során Lázár János, Locskai Zoltán nagylaki polgármester, Varga Antal, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezetője és Nagy Róbert ünnepélyesen is átadták az új útszakaszt.

Galéria

ÚtépítéshatárátkelőNagylakDuna Aszfalt Zrt.Délút Építő és Bányászati Kft.Hódút Kft.útépítésútfelújításelkerülő út

Hírlevél

Hirdetés