2024.04.24, Szerda
Elkészült a történelmi kapcsolatokat újraélesztő út felújítása
nif.hu

Elkészült a történelmi kapcsolatokat újraélesztő út felújítása

nif.hu

2019.09.06. 11:29 - Gyöngyösi Klaudia

Az aszfaltszőnyegezés mellett a vízelvezető árkok és átereszek, valamint a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását is elvégezték a szakemberek.

Hirdetés

Befejeződött a magyarországi Zsira települést és az ausztriai Locsmándot összekötő út 2019 májusában megkezdett felújítása. A szakemberek több mint 2 kilométeren végeztek teljes felületű aszfaltszőnyegezést.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában és az Orinoco ’2002 Kft. kivitelezésében valósult meg közel 166 millió forintból.

A képre kattintva galéria nyílik!

A Magyarország északnyugati határán húzódó 2x1 sávos közút elsősorban a személyközlekedés és a 3,5 tonna alatti teherszállítás forgalmát bonyolítja. A fejlesztés keretében a magyar oldalon megtörtént a 8626. jelű út, Zsira belterületi szakaszának felújítása, teljes felületű új aszfalt kopóréteg beépítésével.

 

A beruházással új közúti kapcsolat jöhetett létre

Az osztrák oldali beruházás keretében a magyar oldalon megépült Zsira elkerülő út folytatásaként, a határcsatlakozási ponttól új nyomvonalon, a lutzmannsburgi fürdőt elkerülő, két kilométeres út épült ki 2018 nyarára. Az osztrák oldali projektrész átadásának jelentősége, hogy egy, az országos közúthálózathoz csatlakozó új közúti kapcsolat jött létre Magyarország északnyugati határán.

A projekt során:

  • elvégezték az út melletti csapadékvíz-elvezető rendszerben a meglévő feliszapolódott vízelvezető árkok és átereszek, valamint a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását,
  • a közlekedők biztonsága érdekében egy új gyalogos átkelőhelyet is létesítettek az óvodánál, ami a Rákóczi Ferenc utca és Fő utca csatlakozásánál található,
  • mindezek mellett az osztrák oldali projektrész csatlakozása miatt az államhatár térségben szükség volt a korábban megépült Zsira elkerülő út utolsó 40 méteres szakaszának korrekciójára is.

 

A közlekedés is biztonságosabbá vált

A projekttel megvalósult a környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetőségének javítása, és az új útburkolat létesítésével biztonságosabbá vált a közlekedés. A felújított szakasz lehetőséget nyújt a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő lehetőségek hatékonyabb kiaknázására.

 

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a településépítő beruházás évtizedes hiányt pótol. A most felújított út már megfelel a 21. század követelményeinek.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke szerint fontos, hogy ezzel a beruházással az ősi kapcsolatok újraéledhetnek Zsira és Locsmánd között. A magyar oldalon már 2012-ben elkészült a határhoz vezető szakasz, de az osztrák részen akkor még nem építették meg a csatlakozást. A térségben ezen a projekten kívül számos magyar-osztrák projekt van folyamatban.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Orinoco 2002 Kft.ZsiraLocsmándútépítéselkerülő út

Hírlevél

Hirdetés