2024.03.19, Kedd
Kiderült, ki lesz a Budapest-Etyek közti kerékpárút kivitelezője
Illusztráció

Kiderült, ki lesz a Budapest-Etyek közti kerékpárút kivitelezője

ted.europa.eu

2019.12.12. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt közel 2,4 milliárd forint európai uniós alapból valósul meg a Colas Út Építőipari Zrt. és a KM Építő Kft. kivitelezésében.

Hirdetés

A Budapest-Balaton kerékpáros útvonal Budapest – Etyek közti szakaszának kivitelezését a Colas Út Építőipari Zrt. és a KM Építő Kft. konzorciuma nyerte el – derül ki a közbeszerzési adatokból. A projekt közel 2,4 milliárd forint európai uniós alapból valósul meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában.

A budaörsi szakaszon 452 méter hosszú és 3,3 méter széles, kertiszegélyes önálló kerékpárutat alakítanak ki a Kamaraerdei park területén. A parknál a gyalogsétány keresztezése eltérő textúrájú burkolattal valósul majd meg.

A Beregszászi–Kolozsvári–Seregély utcai körforgalom után a Kamaraerdei park gyalogsétányával párhuzamosan, de attól zöld sávval elválasztva fog folytatódni a kerékpárút. Emellett a park végénél a Temető utcán a hídon áthaladva 86 méteren kerékpáros nyomvonalat festenek fel.

 

A törökbálinti szakaszon több részből is áll a projekt

A törökbálinti szakaszon 381 méteren a Temető utca és Raktárvárosi út között vegyes használatú, 3,5 méter széles aszfaltburkolattal kerül kialakításra a bicikliút. Emellett hasonló kialakításban valósul meg 904 méteren a Raktárvárosi út és a Malom dűlő közötti szakasz, szintén vegyes használatú útként.

A kétirányú forgalom biztosítása érdekében pedig 500 méterenként kitérőket is terveztek a szakemberek. Továbbá gépjármű forgalom elől kerékpárosok számára átjárható behajtásgátlót helyeznek el a 20 méter hosszú kerékpárút csatlakozáshoz a Téglagyár utcáról a Bajcsy-Zsilinszky út szervizútjára.

További közel 1 kilométer hosszú és 3,3 méter széles, kertiszegélyes önálló szakaszt létesítenek a Régivasútsorral párhuzamosan, az M0 feletti hídon meglévő létesítményen vezetve.

A budaörsi bekötőút 720 méter hosszú és 2,8 méter széles útvonal lesz a Raktárvárosi úttal párhuzamosan, majd a vasúti vágányok és az M1/M7 autópálya felett meglévő burkolaton vezetett gyalog és kerékpárral egyaránt.

 

A kerékpárút a tervezett jégcsarnok mellett fog elhaladni

A tervezési szakasz eleje csatlakozik Törökbálinton a Régivasútsor utca folytatásaként egy vegyes forgalmú útként funkcionáló jelenleg is burkolt úthoz. A tervezett vegyes forgalmú út merőlegesen csatlakozik a meglévő burkolt úthoz, majd egy bal ív után Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasútvonallal halad párhuzamosan a szelvények között.

A vegyes forgalmú út ezt követően a meglévő földút nyomvonalán halad tovább eltávolodva a vasúttól. Az utat mindkét oldalon erdősáv, fás terület szegélyezi. Ez a mezőgazdasági út pedig kapcsolódik a szomszédos ingatlanokhoz is, segítve a megközelítést.

A tervezett kerékpárút teljes hosszon a régi vasút vonalán halad, majd elhalad Biatorbágy település által létesíteni tervezett jégcsarnok mellett.

ÚtépítésColasKM Építő Kft.BalatonkerékpárútEtyek

Hírlevél

Hirdetés