2024.04.24, Szerda
Újabb magyar-osztrák útkapcsolat állt helyre a Felsőőrvidéken
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Újabb magyar-osztrák útkapcsolat állt helyre a Felsőőrvidéken

magyarepitok.hu

2020.03.11. 12:04 - Hegedűs Gergely

Már 13 éve bárhol átléphető a határ, de csak kevés kiépített, korszerű átkelő van, ezt orvosolják a beruházások.

Hirdetés

Szerdán Sopronkőhida határában átadták a magyarországi Fertőrákos és a felsőőrvidéki (burgenlandi) Szentmargitbánya között megújult összekötő utat. A magyar-osztrák határon átvezető közút hazai része a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg, a Széles Út Kft. kivitelezésében.

Kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

A tavaszi hérics áttelepítése is a projekt része volt

A Fertő-tóhoz közeli beruházás során a meglévő aszfalt burkolatú, 8532. jelű utat építették át 3,5 km hosszan, biztosítva annak kiszélesítését. A beruházó NIF közleményéből az is kiderül, hogy 11 útcsatlakozás épült ki, és 515 méter hosszban történt ívóvízvezeték-kiváltás. A kivitelezők közel 5.000 köbméter bontott anyagot hasznosítottak újra az útalap építésénél.

A projekt a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén helyezkedik el, érinti a fertőmelléki dombsor kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területet, és az Országos Ökológiai Hálózat övezeteit is. A környezetvédelem érdekében 375 fát és 7.544 cserjét telepítettek, és 37 ezer négyzetméternyi felületet füvesítettek. A kivitelezés folyamán védett növények, mint a tavaszi hérics áttelepítése is megtörtént. 

A nyomvonal közelében olyan egyedi tájértékek is találhatóak, mint a Páneurópai Piknik Emlékhely, melynek befejező munkái párhuzamosan folytak az útépítéssel. Ezekre fokozott figyelemmel kellett lenni a tervezés és főleg a kivitelezés során.


Mintegy fél kilométeren új nyomvonalra helyezték az utat

A szerdai eseményen Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte, hogy a beruházás egyaránt szolgálja a soproniak és az idelátogató turisták kényelmét. Megemlítette, hogy nem ez a térség egyetlen útfejlesztése, hiszen a város környékén intenzív korszerűsítés zajlik. Az elmúlt időszakban adták át az ágfalvai összekötő utat, a Magyar Közút pedig a közeljövőben felújítja a Sopron-Harka és Sopron-Balf összekötő utat.

Juhász Zoltán


Juhász Zoltán László, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese szavaiból kiderült, hogy az első 550 méteren, új nyomvonalon 6 méter széles burkolatú út készült a meglévő út mellett környezetvédelemi okok (zaj) miatt. Barcza Attila, Győr-Moson-Sopron megye országgyűlési képviselője köszönetet mondott a kormánynak a felújításhoz szükséges 950 millió forint rendelkezésre bocsátásához.


További négy kapcsolat újul meg

A projekt egy átfogó program része, mely az osztrák-magyar átkelők fejlesztését célozza. 2007 óta ugyanis bárhol átléphető az osztrák-magyar határ; viszont kiépített, korszerű átkelők és jó állapotban levő közutak csak kevés helyen vannak, ezt orvosolják a beruházások.

Ezek során a most szóban forgó települések mellett

  • Rajka és Németjárfalu,
  • Kőszeg és Rőtfalva,
  • Zsira és Locsmánd,
  • illetve Várbalog és Féltorony között fejlesztik a közlekedést.

Galéria

ÚtépítésFertőrákosSzentmargitbányaSzéles Út Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)határátkelőépítőipari cégekMagyar Közút Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés