2024.04.25, Csütörtök
Már az országhatárig tervezik az Erdély felé vezető autóutat
Illusztrációs fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Már az országhatárig tervezik az Erdély felé vezető autóutat

magyarepitok.hu

2021.05.05. 18:30 - Kolinek Nóra

A Rodin Mérnöki Iroda végzi az Erdély felé vezető M49-es országhatárig történő hosszabbításának tervezését.

Hirdetés

Korábban már írtunk arról, hogy hamarosan megkezdődik a területszerzés, és nyáron már a kivitelezési közbeszerzés is megjelenhet az M49 autóút Mátészalka és Ököritőfülpös közötti szakaszára. A 26 kilométeres szakasz terveit az Uvaterv Zrt. és az Unitef ’83 Zrt. konzorciuma készítette el.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) most a TED-en kihirdette az M49-es második, Ököritófülpös és Csenger országhatár közötti szakaszára vonatkozó tervezői közbeszerzés eredményét.

Az autóút hosszabbításához kapcsolódó tervezési feladatokat a RODEN Mérnöki Iroda Kft. végezheti el több mint 670 millió forint értékben. A nyertes feladata az M49 gyorsforgalmi út M3 autópálya − Mátészalka − országhatár közötti kapcsolat fejlesztésének előkészítése, az Ököritófülpös − Csenger közötti szakaszra vonatkozóan engedélyezési terv készítése, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek megszerzése.

A tervek szerint új nyomvonalon 17,4 kilométer hosszú, 2x2 sávos, fizikai elválasztó sávval kialakított, autópályává fejleszthető autóút épül.

 

Új határátkelőhelyet és tengelysúlymérő-állomást is kialakítanak

Az autóúthoz kapcsolódóan az alábbi létesítményeket tervezik:

  • 2 csomópontot az M49 autópálya és a 49-es főút keresztezésében 2 új közúti műtárggyal,
  • 4 nagyobb műtárgyat: egyet a 114-es számú Mátészalka-Csenger vasútvonal, további hármat pedig a 4138, 41142, 4924 jelű utak keresztezésében,
  • kétoldali pihenőt,
  • egy tengelysúlymérő-állomást,
  • továbbá egy határátkelőhelyet.

A fentieken túl legalább két változatra környezeti hatástanulmányt kell elkészíteni az M49 jóváhagyott nyomvonalából kiágazó új nyomvonalú, 2 kilométer hosszú 2x1 sávos közforgalmi út kialakításának vizsgálatára. Az új útnak lehetővé kell tennie a Szamos-folyó északi térségének bekötését az M49-eshez, egy a Szamos-folyón átívelő új közúti híddal.

A feladat során figyelembe kell venni a Szamos-folyótól északi irányba fekvő települések természeti és környezetvédelmi adottságait. További tervezési feladat egy új, árvédelmi-duzzasztásos modell készítése a Szamos-Kraszna folyók között, mely az újonnan létesülő Győrtelek-elkerülő út (491 jelű út) vizsgálatát is tartalmazza.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)RODEN Mérnöki Iroda Kft.Uvaterv Zrt.Unitef-83 Zrt.ÖköritófülpösSzatmárnémetiM49-es

Hírlevél

Hirdetés