2024.03.19, Kedd
Újabb erdélyi régió felé épül ki magyar gyorsforgalmi út
illusztráció

Újabb erdélyi régió felé épül ki magyar gyorsforgalmi út

mti, magyarepitok.hu

2021.03.02. 13:10 - Hegedűs Gergely

A Szatmárnémeti közvetlen közelébe vezető M49-es első szakaszán már júniusban elrajtolhat a kivitelezői közbeszerzés.

Hirdetés

Hamarosan megkezdődik a területszerzés, nyáron már a kivitelezési közbeszerzés is megjelenhet az M49 autóút Mátészalka és Ököritőfülpös közötti szakaszára. A projektről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Szatmárnémetiben számolt be, ahol a határmenti régiók, települések együttműködéseinek, kapcsolatainak bővítési lehetőségeiről tárgyalt Szatmár megye elöljáróival.   


Az első ütemet már jövőre elkezdhetik

A miniszter emlékeztetett arra, hogy míg korábban egyetlen gyorsforgalmi összeköttetés sem létezett Magyarország és Románia között, 2010 óta már két négysávos út épült meg Erdély felé.

  • Az M43 az M5-ből leágazva vezet Szeged érintésével Arad irányába.
  • Az M35-M4 teljes hosszban tavaly elkészült, befejező szakaszán a Duna Aszfalt Zrt., a Hódút Kft. és az A-Híd Zrt. kivitelezésében, Nagyvárad felé lehetővé téve a gyors, kényelmes és biztonságos eljutást.

Palkovics László elmondta, hogy a harmadik összeköttetés az M3 autópályától induló M49 autóút kiépítésével jön létre. Az autópályává fejleszthető négysávos kapcsolat két ütemben épül meg.

A Mátészalkától Ököritófülpösig tartó szakasz kivitelezési közbeszerzése júniusban elrajtolhat, a szerződést 2022 elején köthetik meg. A munkálatok a forrásbiztosítást követően így akár már jövőre megkezdődhetnek.

A 26 kilométeres első szakasz terveit az Uvaterv Zrt. és az Unitef ’83 Zrt. konzorciuma készítette el.

A Csenger országhatárig vezető folytatás tervezési szerződése idén tavasszal megszülethet, a kiviteli tervek ezt követően egy éven belül rendelkezésre állhatnak. Ennek a második szakasznak tavaly novemberben írták ki a tervezői közbeszerzését.  


Az M3-as befejezése is napirenden van

Szintén ezt a térséget fejleszti majd a jelenleg a Vásárosnamény térségéig elérő M3-as autópálya befejező szakasza, amely Vásárosnamény és Beregdaróc között épül majd ki - közlekedési folyosót biztosítva ezzel a kárpátaljai magyar város, Beregszász térségéhez.

A 23 kilométeres szakaszon egy új Tisza-híd is megépül. A beruházó NIF Zrt. tavaly szeptemberi eredményhirdetése szerint a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., az Utiber Közúti Beruházó Kft. és a Constreal Mérnöki Iroda Kft. tervezi meg az M3-as befejezését.


Szatmárnémetiben található Románia egyik legnagyobb ipari parkja

A Palkovics László vezette delegáció a közös fejlesztési lehetőségekről, Magyarország és Románia határmenti infrastruktúrájának korszerűsítéséről egyeztetett Pataki Csabával, Szatmár megyei tanácselnökkel, Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti polgármesterével, Magyar Lóránd és Nagy Szabolcs képviselőkkel.   

 A miniszter-kormánybiztos kifejtette: Szatmárnémeti a magyar és az ukrán határhoz való közelségének köszönhetően különösen alkalmas a határon átnyúló együttműködésekre. A megyeszékhely regionális szerepét erősíti, hogy a városban található Románia egyik legnagyobb, 70 hektáros ipari parkja és egy nemzetközi repülőtér. Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna és Szatmár megye között a felsőoktatásban, szakképzésben és innovációban is érdemes szorosabbra fűzni a kapcsolatokat - tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

ÚtépítésM49-esSzatmárnémetiMátészalkaÖköritófülpösM3-as autópályaM4-esM43-as autópályaCsengerDuna Aszfalt Zrt.Hódút Kft.A-Híd Zrt.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Utiber Kft.Constreal Kft.Uvaterv Zrt.Unitef-83 Zrt.

Hírlevél

Hirdetés