2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Új úton tekerhetnek a kerékpárosok a Kisalföldön
Fotók: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Új úton tekerhetnek a kerékpárosok a Kisalföldön

magyarepitok.hu

2021.05.28. 12:03 - Kalácska-Nagy Nóra

A Colas munkájával a két település között összesen 17,7 kilométer hosszú kerékpárút épül, amelyből 11,6 kilométer teljesen új építésű szakasz lesz.

Hirdetés

A befejező munkákat végzi a kivitelező Colas Út Építőipari Zrt. a Győrt és Pannonhalmát összekötő kerékpárúton. A szakasz már 80%-ban elkészült. A kerékpáros útvonal fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést nettó 1,8 milliárd forint értékben végzik el. A beruházás a Modern Városok Program (MVP) keretében, hazai finanszírozásból valósul meg.

 

 

Jelenleg az érintett települések egyes belterületi szakaszain folynak még szegély- és pályaszerkezet építési munkák. A lakott területen kívül jellemzően olyan befejező munkákat végeznek, mint a humuszolás, a burkolati jelek felfestése és a táblázás. Hamarosan elkészülnek a közvilágítási munkák és a kerékpáros pihenőhelyek is.

Fotók: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Több kerékpáros hidat is emeltek

A két település között összesen 17,7 kilométer hosszú kerékpárút épül, amelyből 11,6 kilométer teljesen új építésű szakasz. További 6,1 kilométeren pedig a meglévő mezőgazdasági, önkormányzati, valamint gyalog- és kerékpárutakat újították fel, szélesítették ki, illetve közlekedést segítő burkolati jeleket festettek fel. A teljes szakaszon 495 darab KRESZ táblát helyeztek ki, ezzel segítve az eligazodást és a biztonságos közlekedést.

Győrújbarát és Écs településeken a 11. számú, Győr-Veszprém közötti vasútvonal keresztezésénél két új fénysorompóval és félsorompóval is biztosított vasúti átjárót létesítettek a kerékpáros közlekedés biztonságos átvezetésének érdekében.

Écsen a Hegykanális és a Nagy-Pándzsa vízfolyás keresztezésénél két új kerékpáros hidat építettek, valamint egy új hidat emeltek Nyúl községben a Gerhai-árok keresztezésénél.

Ezenkívül burkolatcserét végeztek a Győr területén található Pándzsa-ér feletti meglévő kerékpáros hídon.

 

Népi iparművész által készített padok és asztalok várják a kerékpározókat

Győrben, Győrújbaráton és Écsen kerékpáros pihenőhelyeket alakítottak ki. A győrújbaráti úgynevezett „régiópihenő” igazi különlegesség lesz, ugyanis egyedi, népi iparművész által készített fa anyagú padokat, asztalt és információs táblát helyeznek el.

A pihenő ékköve egy kézi faragású, tájra jellemző, népies elemekkel és domborművekkel díszített régiókapu lesz, amelynek főnyílásán haladhat majd át a kerékpáros forgalom.

Pannonhalma területén további három pihenési lehetőséget alakítanak ki. A térkő burkolatú pihenőhelyeken padok és asztalok szolgálják a megpihenni vágyó biciklisek kényelmét, továbbá kerékpártámaszokat és esőbeállókat is elhelyeznek. A kerékpárutat hétvégente nagyon sokan használják már, ez azonban balesetveszélyes lehet, mivel jelenleg még munkaterület a teljes szakasz.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)GyőrPannonhalmakerékpárútColas

Hírlevél

Hirdetés