2024.03.19, Kedd
A Duna mentén épül az EuroVelo 6 kerékpárút szakasza – galéria
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A Duna mentén épül az EuroVelo 6 kerékpárút szakasza – galéria

magyarepitok.hu

2021.07.29. 19:30 - Szabó Ákos

7,5 kilométeren, festői környezetben épül meg a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában egy újabb szakasz a nemzetközi kerékpárút-hálózat több mint 400 km hosszú magyar részéből.

Hirdetés

Mint nemrég beszámoltunk róla, látványos kerékpáros beruházás indult el Komárom-Esztergom megyében, Komáromtól keletre. A NIF Zrt. beruházásában itt egy olyan 7,5 kilométeres kerékpárút épül, amely része lesz a teljes kontinenst – az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig – átszelő kerékpáros útvonal-kijelölésnek.

Az eddig a közút mentén kijelölt kerékpárút immár legnagyobb részben önálló sávon haladhat majd. A Hazai Építőgép Tárulás Zrt. kivitelezésével elkészülő új építésű szakasz természetesen a megyei bicikliút-hálózatba is be fog kapcsolódni.

A fejlesztés során Dunaalmás és Neszmély között építkeznek, a gépek már felvonultak, és a munkák is jól haladnak.

A napokban fotósunk is a helyszínen járt, és dokumentálta a kivitelezést.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Így zajlanak a munkák

Jelenleg területelőkészítési munkálatok folynak a munkaterületen, de megkezdődtek a földmunkák is. Az első, Almásfüzítő és Dunaalmás közötti mintegy 4,5 kilométer hosszú szakaszon már megtörtént a növényzetirtás, zajlik a tuskózás, a lőszermentesítés és a humuszolás.

A kivitelező a sikeres próbabeépítések után egy rövid szakaszon már megkezdte a töltés és védőréteg építését is.

Az építési munkák folyamatos régészeti szakfelügyelet mellett folynak, mivel a terület már az ókorban is lakott volt.

A következő hónapokban a földmunkák építésének bővülése és a vízépítési műtárgyak elhelyezése várható.

A két település között 2,4 kilométer hosszan 3,3 méter széles, új, önálló kerékpárutat építenek. Mintegy 4,3 kilométeren szintén 3,3 méter széles szakaszt alakítanak ki: ezt a kerékpárosok mellett a mezőgazdasági gépek is igénybe vehetik majd. További 800 méteren a jelenleg is használt helyi utakat újítják fel, és eligazodást segítő táblákat helyeznek ki. Emellett Dunaalmáson és Neszmélyen is egy-egy kerékpáros pihenőt alakítanak ki. 

A pálya jelentős részben fás, erdős jellegű területen halad a Duna közelében.

 

Az épülő kerékpárút Dunaalmás és Almásfüzitő közigazgatási határától indul, majd a MÁV 4-es számú vonalán halad át. Itt egy új fénysorompós átkelőt építenek ki. A kerékpárút ezt követően a vasútvonallal közel párhuzamosan halad, annak Duna felőli oldalán, majd keresztezi a 10-es főutat, és amellett halad tovább. A nyomvonal ezután az 1-es főút és Dunaalmás közti 1129-es utat, majd a 10-es főutat keresztezi, és itt csatlakozik a helyi közúthoz.

 

Két hidat is építenek

A kerékpárút a neszmélyi szakaszon a Vízimolnár utca részben felújítandó burkolatán halad majd tovább. Innen a vasútvonallal alkotott szintbeni vasúti átjáró közelében ágazik el keleti irányba, és a vasútvonallal párhuzamosan halad annak Duna felőli oldalán, önálló kerékpárútként, a Neszmélyi Hajóskanzenig.

A projekt része két híd kialakítása is:

  • Dunaalmáson az Izsák-árok felett egy 5,5 méter hosszú vegyes használatú közúti híd,
  • Neszmélyen pedig egy 5 méteres kerékpáros híd épül a Nyáraska-patakot átszelve.

 

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)kerékpárútHazai Építőgép Társulás Zrt.Eurovelo 6DunaalmásNeszmély

Hírlevél

Hirdetés