2022.07.05, Kedd

Hirdetés

Elindult az angyalföldi Göncöl utca átalakítása
Fotók: BKK / Doma Szabolcs

Elindult az angyalföldi Göncöl utca átalakítása

magyarepitok.hu

2021.07.06. 07:30 - Kolinek Nóra

Az útépítés a Colas munkájával több ütemben történik, a Göncöl utca várhatóan még az idén év végéig megújul.

Hirdetés

Elkezdődött a munka az angyalföldi Göncöl utcában, a kivitelező Colas Út Zrt. július 2-án, pénteken átvette a munkaterületet, július 5-én, hétfőn pedig elkezdte a felújítást a Rákos-patak és a Kámfor utca közötti, mintegy 1,4 kilométer hosszú útszakaszon.

A Rákos-patak, valamint az Újpalotai út–Göncöl utca–Szekszárdi utcai csomópont között forgalomkorlátozásra kell számítani, a kivitelezés első ütemében a gépjárművek csak a belső sávban haladhatnak, a parkolás lehetősége megszűnik. 

A második ütemben átterelik a forgalmat az elkészült aszfalt kötőrétegre, és a belső sávokban kezdik meg az előkészítő, bontási munkákat. Azután felújítják a Fiastyúk utcai, valamint a Gyöngyösi utcai csomópontokat.

Ezek a munkák előreláthatólag idén őszig tartanak, ez idő alatt a 120-as autóbusz a megszokott szakaszon jár. Az ideiglenes megállóhelyeket ugyanott helyezik el a Göncöl utcában, ahol a jelenlegiek is vannak.

Az utolsó, ősszel kezdődő negyedik ütemben majd átépítik az Újpalotai út–Göncöl utca–Szekszárdi utcai csomópontot. A munka jelentősebb forgalomkorlátozással jár. A Szekszárdi utca és az Újpalotai út egyesítésével, illetve a jelenlegi csomópont kisebb eltolásával a Göncöl utcai kapcsolódás egyszerű útcsatlakozássá válik. A teljes kivitelezés várhatóan idén decemberben fejeződik be.

A kerékpárral és gyalog közlekedőknek is kedvez a felújítás

A beruházás az Újpalotai út csomópontjának átépítésén túl az útburkolatok felújítását is tartalmazza. Az új kialakítással a Göncöl utca forgalmi irányai közelebb kerülnek egymáshoz, így a fő irányon kívül az elsőbbségi viszonyok is átláthatóbbá válnak.

Ezzel az átépítéssel a kerékpárral, valamint a gyalog közlekedők is biztonságosabban és kényelmesebben kelhetnek át az úton.

Jelenleg a Göncöl utcában a kerékpársáv a parkolósáv menetirány szerinti jobb oldalán helyezkedik el. A felújítások után a biciklisáv a forgalmi sáv és a parkolósáv közé kerül, a parkolók pedig a szegélyek mellett lesznek. A további szakaszon a csomópontok kisebb módosítására, valamint a belátást akadályozó kijelölt várakozóhelyek eltávolítására van szükség.

A BKK sokkal kedvezőbb áron kötötte meg a szerződést a Colas Út Zrt.-vel, a XIII. kerületi Göncöl utca korszerűsítése az eredetileg tervezett bruttó 1,153 milliárd forint helyett a tartalékkerettel együtt bruttó 643,5 millió forintba kerül.

Galéria

ÚtépítésColasBKKBudapestútfelújításAngyalföld

Hírlevél