2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Kulcslépés a Paksnál épülő Duna-hídnál: bekerült a mederbe az első kéregelem
Fotók: magyarepitok.hu

Kulcslépés a Paksnál épülő Duna-hídnál: bekerült a mederbe az első kéregelem

magyarepitok.hu

2021.10.07. 12:39 - Hegedűs Gergely

A Duna Aszfalt által kivitelezett projektben elsőként az ötödik pillérhez érkezett meg a kéregelem, amely a munkatér vízmentes lehatárolásához szükséges.

Hirdetés

Szerdán megkezdődött az első kéregelem beemelése a Kalocsa és Paks térségében épülő Duna-hídnál, amelyet a Duna Aszfalt Zrt. kivitelez. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye szerint a kéregelem a pillérek vízmentes munkaterületen történő alapozását biztosítja a Duna medrében.

Fotók: magyarepitok.hu

A 2. és 3. medertámaszhoz már kész a cölöpözés

A Kalocsa-Paks Duna-hídnál tavasz óta zajlanak a munkák. Ez idő alatt elkészült a bal (foktői) oldali hullámtéri híd szerelőterének kialakítása és megkezdődött az acél hídszerkezeti elemek helyszínre szállítása, összeillesztése. Ezen hídszakasz szakaszos előretolással, segédjármokra történő feltámasztással kerül majd a végső helyére.

Az ideiglenes jármok síkalapozása megkezdődött a hullámtérben. A hullámtérben lévő végleges támaszok közül a 2. és 3. jelű cölöpözése elkészült, itt a cölöpösszefogó munkaterének szádlemezes lehatárolása folyik. A 4. támasznál a cölöpözési lavírsík kialakítása zajlik.


A jobb oldali hullámtérhez ideiglenes hídszerkezet épült

A mederhíd két, vízbe tervezett támaszának, az 5. és 6. pillér alapozásának előkészítéséhez folyamatos a mederkotrás. A munkatér vízmentes lehatárolásához üzemben gyártott, majd hajón leszállított acélszerkezetű kéregelemek közül az első szerdán az 5. pillérnél került elhelyezésre a mederben (a fotóinkon ez az elem látható). A 6. pillérnél október végére van tervezve a beemelés.

A jobb (paksi) oldali hullámtérben az építési munkák elvégzéséhez ideiglenes hídszerkezet építése is szükséges, mely szeptember hónapban elkészült, a Dunában lévő sziget, a tervezett 7. támasz helye megközelíthető. Jelenleg itt az organizációs út kiépítése zajlik.

Az új Duna-híd előtt és után építendő két kisebb, a főpálya alatti kezelőutak átvezetését biztosító műtárgy építése csak a kétoldali hullámtéri hidak elkészülte és a szerelőterek elbontása után kezdődik meg.

Galéria

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.PakshídépítésÚj Duna-hídNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés