2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Egy lépéssel közelebb Gyöngyös nyugati elkerülőjéhez: keresik a kivitelezőt
Fotó: Horváth László, országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott/Facebook oldal

Egy lépéssel közelebb Gyöngyös nyugati elkerülőjéhez: keresik a kivitelezőt

magyarepitok.hu

2021.11.04. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A 3. számú főút irányába, új nyomvonalon körülbelül 1,6 kilométeres útszakasz épül meg.

Hirdetés

A beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a TED-en közzétette Gyöngyös nyugati elkerülő útjának I.-II. ütemére vonatkozó kivitelezői felhívását. A nyertes kivitelezőnek a kapcsolódó közútfejlesztések II. ütemének feladatait is el kell végeznie, vagyis Gyöngyös város belterületén több útszakasz átépítését és felújítását.

Korábbi cikkünkben megírtuk, az elkerülő II. ütemét a Roden Mérnöki Iroda Kft. készítette elő. Ugyanakkor a 2006-ban megépült I. ütem, valamint négy csatlakozó városi út (Vachott Sándor, Szent Bertalan, Kossuth Lajos és Petőfi Sándor utcák) felújítási terveiért szintén a Roden felelt.

 

Két híd és három csomópont is épül

A nyugati elkerülő út kivitelezési feladata Gyöngyös város nyugati részén a 2406. jelű összekötő úttól az I. ütemben megépült 2971 méter hosszú elkerülő útszakasz felújítását jelenti, amely tartalmaz burkolatmegerősítést és burkolatszélesítést. Az út koronaszélessége 8,5 méter, a burkolatszélesség 6,5 méter kialakítású.

A megépült elkerülő szakasz tovább vezetéseként a 3. számú főút irányába, új nyomvonalon körülbelül 1,6 kilométeres útszakasz megépítése szükséges.

Az újépítésű szakaszon három körforgalom épül, ezekből egy a 2x2 sávos 3. számú főút, a 3203. jelű út és az elkerülő út körforgalmú csomópontja.

A kivitelezőnek meg kell építeni két új patakhidat. Az egyik a Tarján patak felett húzódik majd, ez 12 méter támaszközű lesz, a másik a Gyöngyös patak felett ível át, amely 15 méter támaszközű lesz. Ezenkívül felújítják a 3. számú főút 79+483 kilométerszelvényben található Nagy-patak hidat is.

Továbbá megépül két keresztező földút 182 méter hosszban, valamint 2 darab párhuzamos földút 325 méter hosszban. Közművezeték kiváltásokat is végeznek az elkerülő úton, a 3. számú főúton és a 3203. jelű úton.

 

Útfelújítás mellett parkolókat létesítenek, autóbuszöbölt építenek

A kivitelezési feladat második része Gyöngyös város belterületén az alábbi engedélyköteles útszakaszok átépítésére és felújítására vonatkozik:

  • 2406. jelű út (Damjanich utca) Kálvária utca és az Eötvös Lóránt tér közötti szakasza, 340 méter hosszban,
  • 2406. jelű út (Vachott Sándor utca) Petőfi utca és az Orczy kastély közötti szakasza, 550 méter hosszban,
  • 24136. jelű út (Petőfi Sándor utca) Korcsolyás Tamás utca és az Őrálló utca közötti szakasza, 130 méter hosszban,
  • illetve 24132. jelű út (Kossuth utca) Vasút utca a MÁV Ingatlan határig 100 méter hosszban.

A felújítás burkolatmegerősítést, a szegélyek átépítését, a járdák felújítását, a víznyelők áthelyezését, a szerelvények szintbehelyezését, valamint a forgalomtechnikai feladatokat foglalja magában. A kivitelezési feladat részét képezi a 2406. jelű út (Damjanich utca) Kálvária utcai útcsatlakozás átépítése, parkolók létesítése a munkásszálló előtt, valamint a Deák Ferenc utcánál körforgalom építése.

További feladatot jelent autóbuszöböl építése a Petőfi Sándor utcában, kanyarodó sáv kialakítása az Orczy kastély előtt, valamint gyalogátkelőhely-szigetek elbontása.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Gyöngyösútépítéselkerülő útútfelújításRODEN Mérnöki Iroda Kft.

Hírlevél

Hirdetés