2024.02.27, Kedd
Lánchíd: már látszik a budai hídfő aluljárójának tágasabb, új formája
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Lánchíd: már látszik a budai hídfő aluljárójának tágasabb, új formája

magyarepitok.hu, BKK

2021.11.12. 15:03 - Szabó Ákos

Az A-Híd jelentősen előre haladt a munkákkal, a biztonságosabb kerékpáros és gyalogos közlekedést lehetővé tevő aluljárót mutatták be.

Hirdetés

Már betonozzák a Lánchíd budai hídfőjénél az új aluljáró vasbeton szerkezetét, amely az átépítés után tágasabb és sokkal beláthatóbb lesz – derül ki a beruházó Budapest Közlekedési Központ (BKK) sajtóközleményéből.

A teljes híd felújítását kivitelező A-Híd Zrt. ebben az alprojektben a korábbi kör keresztmetszetű, három méter széles kerékpáros aluljáró helyén olyan folyosót készít a budai hídfőnél, amely több mint négy méter széles, a falai függőlegesek és a vonalvezetése is megváltozik.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

A gyalogosok elkülönített járdát kapnak az alujáróban

Ennek köszönhetően a kétirányú kerékpárút mellett egy elválasztott járda is épülhet a gyalog közlekedőknek.

Az új aluljáró tágasabb, jobban beláthatóbb, és így biztonságosabb lesz a régihez képest.

 

 

A szakemberek egyszerre csak az aluljáró egyik felén dolgoznak, hogy fenntartsák a hídfő megfelelő terhelését, valamint biztosítsák a gépek zavartalan bejárását a híd közepén folytatott munkákhoz. A szükséges vizsgálatok és födémjavítások elvégzése után már javában tart a vasbeton szerkezet építése, betonozzák a hídfőben lévő helyiségek födémszerkezetét és az aluljáró falát is.

 

Pesten is halad a hídfő alatt a munka

 

 

A pesti hídfőben ugyancsak elbontották az aluljáró felét. A kövek, a fal, az útpálya és a födém eltávolítása mellett ezen a területen egy nagynyomású gázcső kiváltása is megtörtént, a talaj helyreállítása után pedig már öntik a betont. Ennek a kör keresztmetszetű aluljárónak ugyancsak megváltozik a formája: egyenes falakat építenek, és tágasabb, téglalap alakú keresztmetszetet alakítanak ki.

 

Így zajlik a Lánchíd felújítása

 

 

A Lánchíd felújítása idén tavasszal kezdődött. A főváros egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése a tervek szerint 2023-ig tart, jelenleg ütemterv szerint halad a láncok rozsdásodás elleni védelme, valamint az új acél pályatáblák beépítése. Az elöregedett vasbetonpályát már a parthoz közelebbi szakaszokon bontják. A híd felszeletelése és a régi szerkezet eltávolítása változatlanul két irányba történik, vagyis a szakemberek felváltva közelednek a pesti és a budai Duna-parthoz. Közben a két pillér között már elbontották a járdákat, ezek helyére a következő hónapokban szintén új acélszerkezetet építenek be.

 

 

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.BKKLánchídhídfelújításhídépítésBudapest

Hírlevél

Hirdetés