2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Jól halad a 48-as főút fejlesztése, jövőre adják át a forgalomnak

Jól halad a 48-as főút fejlesztése, jövőre adják át a forgalomnak

magyarepitok.hu

2021.12.23. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A Zemplénkő Kft. a Vámospércstől a nyírábrányi határátkelőig tartó szakaszon dolgozik.

Hirdetés

Az Alföld keleti részén futó, Debrecent a romániai határral összekötő 48-as főút fejlesztése a megyeszékhelytől a nyírábrányi országhatárig tart. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) 26,5 kilométert érintő beruházásában a meglévő út megerősítését, illetve szélesítését valósítják meg. A projektet két részre bontották:

  • a főúton Vámospércs belterületi nem engedélyköteles szakaszának munkáit az Euroaszfalt Kft. végezte el, hídépítéssel egybekötve, ezt 2019 őszén már át is adták;
  • a többi, elsősorban külterületi engedélyköteles szakaszok kivitelezésén (3+500 – 30+006 km sz. között) a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. dolgozik konzorciumban.

A Zemplénkő Kft. által egészen pontosan a Vámospércstől a nyírábrányi határátkelőig tartó szakasz készül (20+285 – 30+006 km sz.) 2019 tavasza óta. Az összesen nettó 12,5 milliárd forintból megvalósuló projekt (ebből a Zemplénkő Kft. 4,6 milliárd forintért vállalta a munkát) részben uniós, részben hazai forrásból jön létre.

Ezért bír nagy jelentőséggel az útfelújítás

A 48-as főút teljes szakaszán a főpálya teljes pályaszerkezetét lecserélik 2 réteg aszfalttal ellátva, valamint szervizutak, járdák, kerékpárutak, földutak, buszperonok- és megállók épülnek. Ehhez kapcsolódóan vízelvezetési létesítményeket és műtárgyakat alakítanak ki, illetve NÚSZ (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.) portál kaput helyeznek át.

A főút teljes körű felújítását és bővítését a Románia közelsége miatti jelentős határátkelő forgalom teszi szükségessé, valamint a környékbeli kisebb településeken élők, Debrecenbe történő napi ingázásának megnövekedett aránya.

Ezzel biztonságosabbá és gyorsabbá válik Debrecen keleti részének közúti megközelítése, jelentős gazdasági és infrastrukturális értéket teremtve ezzel a térség életében.

2022 tavaszán készül el a főút

Makszim Gábor, a Zemplénkő Kft. építésvezetője foglalta össze lapunk számára, hol tartanak a cég szakemberei a felújítással.

„A főpálya átépítése az aszfalt kopóréteg szintig a napokban elkészült, a kapcsolódó forgalomtechnikai elemek elhelyezése, valamint a padkaépítés munkálatai folynak jelenleg. A tervezetten 2022 tavaszán átadandó főút mellett szervizút építési, humuszolási, járda építési és minimális közmű kiváltási feladatok várnak ránk a kora tavaszi időszakban.”

Az építésvezető hozzátette, a munkaterület szűkössége miatt ideiglenes terelőutak kialakítására nem volt lehetőség, így folyamatos forgalom mellett kellett a felújítást elvégezniük.

Galéria

ÚtépítésZemplénkő Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)48-as útEuroAszfalt Kft.Ke-Víz 21 Zrt.VámospércsNyírábrányútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés