2024.03.29, Péntek
Így halad a 48-as főút felújítása és a 471-es út négysávosítása Debrecen térségében
A 48-as főút már elkészült szakasza (fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Így halad a 48-as főút felújítása és a 471-es út négysávosítása Debrecen térségében

magyarepitok.hu, dehir.hu

2020.04.21. 10:14 - Almási Krisztina

Jelenleg a Ke-Víz 21 és a Zemplénkő munkájával 6 szakaszon zajlanak a 48-as főút munkálatai, az út Euroaszfalt által kivitelezett vámospércsi szakaszát korábban már átadták.

Hirdetés

Az Alföld keleti részén futó, Debrecent a romániai határral összekötő 48-as fejlesztése a megyeszékhelytől Nyírábrányig tart. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) 26,5 kilométert érintő beruházásában az eddig túl keskeny útvonal szélesebb lesz, a projektet két részre bontották:

  • a főúton Vámospércs belterületi nem engedélyköteles szakaszának munkáit az Euroaszfalt Kft. végezte el, hídépítéssel egybekötve, ezt ősszel már át is adták;
  • a többi, elsősorban külterületi engedélyköteles szakaszok kivitelezésén a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. dolgozik konzorciumban.
A fejlesztéssel érintett szakasz (NIF Zrt.)

 

Vámospércs és Debrecen között jelenleg hat szakaszon van félpályás útlezárás – ezeken a helyszíneken a földmunkák és a pályaszerkezet kialakítása után következik az aszfaltozás.

A biztonságos közlekedés érdekében a baleseti gócpontoknál szintbeli csomópontok épülnek és a szervizutaknak köszönhetően csökken a becsatlakozások száma.

A beruházásokkal biztonságosabbá válik a közlekedés, valamint a Debrecen köré épülő agglomeráció gazdasági megerősödését is jelenti.

A 48-as főútnál a 11 és fél tonnás burkolatmegerősítéssel egészen más kategóriába kerül a közlekedés minősége, és a tehergépjárművek számára is biztonságosabbá válik a közlekedés.


Jó ütemben halad a 471-es út négysávosítása is

Nyár végére elkészül a 471-es út Debrecen határát a Hajdúsámsoni elkerülővel összekötő, 4,6 kilométeres négysávos szakasza. Ezen kívül szervizút, illetve több mint 800 méter új kerékpárút is épül majd.

A hajdúsámsoni polgármester elmondta, hogy az elkerülővel jelentősen csökkent a zaj- és környezetterhelésük, és már most egyre többen költöznek ki hozzájuk Debrecenből. A két település közigazgatási határán a Szikigyakor-Sámsonkerti utcáknál egy buszfordulót is megépítenek, amelynek köszönhetően a DKV Zrt. buszai is fognak közlekedni.

A Mátészalkáig tartó 471-es út 71,5 kilométeres szakaszán az autósok nyugodtabban és tempósabban haladhatnak a felújítási szakasz elkészülése után.

A 471-es számú főút jelenleg épülő üteme nyár végére elkészül. A következő ütem Debrecen belterületén a Mátyás király utcáig tart majd, ami várhatóan 2022-re készül el.

ÚtépítésKe-Víz 21 Zrt.Zemplénkő Kft.EuroAszfalt Kft.DebrecenNyírábrányHajdúsámsonútépítésútfelújításNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)48-as út471-es

Hírlevél

Hirdetés