2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Hat szakaszon vált nagyobb sebességre a 48-as út építkezése
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Hat szakaszon vált nagyobb sebességre a 48-as út építkezése

magyarepitok.hu

2020.03.03. 13:10 - Szabó Ákos

A Hajdu-Bihar megyei út a Ke-Víz, a Zemplénkő és az Euroaszfalt közreműködésével lesz biztonságosabb.

Hirdetés

Egy hónapja mutattuk be galériával azt, hogy hogyan haladt előre a tavalyi ünnepekig a munka a 48-as út projektjén (a kivitelezők kisebb léptékű feladatokat januárban és februárban is végeztek).

 

 

Az Alföld keleti részén futó, Debrecent a romániai határral összekötő 48-as fejlesztése a 3+500-as kilométerszelvénytől (a megyeszékhelytől) a 30+006 kilométerszelvényig (Nyírábrányig) tart. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) 26,5 kilométert érintő beruházásában az eddig túl keskeny útvonal szélesebb lesz, a projektet két részre bontották:

  • a főúton Vámospércs belterületi nem engedélyköteles szakaszának munkáit az Euroaszfalt Kft. végezte el, hídépítéssel egybekötve, ezt ősszel már át is adták;
  • a többi, elsősorban külterületi engedélyköteles szakaszok kivitelezésén a KE-VÍZ 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. dolgozik konzorciumban.

Most ez utóbbi szakaszon indult be a tavaszi időszak eljöttével a nagyobb tempójú építkezés. Március 2-i kezdettel a 7. kilométerszelvénytől kezdve összesen hat helyen, esetenként, 500-700 méter hosszan számíthatnak ideiglenes, félpályás forgalmi korlátozásra az autósok – derül ki a beruházó közleményéből.

 

Biztonságosabb lesz a közlekedés

 

 

A fejlesztésnek több haszna is lesz: a biztonságosabb közlekedés érdekében a baleseti gócpontoknál szintbeni csomópontok épülnek. A párhuzamos szervizutaknak köszönhetően csökken az útcsatlakozások száma, mely szintén megoldást jelent a jelenleg kialakuló balesetveszélyes helyzetekre.

 

Megnyílik a határ a teherforgalom számára is

Emellett korábbi információk szerint a projekt elkészültével megvalósulhat a határátkelő teherforgalmának megindítása, ami további lökést adhat a térségnek. A nyírábrányi közúti határátkelőt a teherforgalom számára is átjárhatóvá teszik, jelenleg ugyanis csak a személyforgalom lépheti át a határt, ezért

a térség teherforgalmának nagy kitérőt kell tennie: Csengersimánál és Ártándnál vannak legközelebb közúti teherforgalmi átkelők.

 

 

ÚtépítésKe-Víz 21 Zrt.Zemplénkő Kft.EuroAszfalt Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)48-as útútfelújításútépítésDebrecenVámospércsNyírábrányhatárátkelő

Hírlevél

Hirdetés