2024.03.29, Péntek
Egyre közelebb a magyar tenger körbekerekezéséhez: elkészült a Tihany és Örvényes közötti kerékpárút

Egyre közelebb a magyar tenger körbekerekezéséhez: elkészült a Tihany és Örvényes közötti kerékpárút

magyarepitok.hu, NIF Zrt.

2022.03.08. 12:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az átadás alkalmából sajtótájékoztatót tartott a beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Balatoni Bringakör Örvényes-Tihany közötti kerékpárút szakaszról.

Hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, a Balaton körüli kerékpárút Örvényes és Tihany közötti szakaszán 3296 méter hosszúságban a Haza Építőgép Társulás Zrt. dolgozik a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában.

A belföldi turizmusban hazánk fő turisztikai vonzerejét a Balaton jelenti, amelynek közlekedési-infrastrukturális fejlesztése kulcsfontosságú. Magyarország egyik legszebb biciklis túraútvonala, a 205 km hosszú Balaton körüli kerékpárút is a NIF Zrt. beruházásában válik korszerűbbé és biztonságosabbá.

A kerékpározók az idei szezonban látványos előrehaladást tapasztalhatnak majd meg a Balatoni Bringakörön, ugyanis

a körtúra útvonala 2019 tavasza óta már 108 km-en megújult, sűrűn lakott utcákon keresztül vezető kerékpárutakat újítottak fel, felfestették a kerékpáros jelzéseket és eligazodást segítő táblákat helyeztek ki.

Jelenleg 6,2 km-en zajlanak a kivitelezések, további 86,8 km-en tervezési és előkészítési munkák folynak, ám 4 km-t nem érintenek a fejlesztések.

A kerékpározókat az idei szezonban már korszerű körülmények fogadják

A Tihanyi-félsziget a Balaton egyik legnépszerűbb turisztikai régiója, emiatt kiemelt jelentőséggel bírt a Tihany és Örvényes közötti mintegy 3,3 km-es szakasz felújítása.

A kerékpárosok immár korlátozások nélkül és a környező főút forgalmától biztonságosan elkülönítve haladhatnak a megújult szakaszon.

A fejlesztés a kékkel jelölt szakasz keleti végén található

Az elkészült projekt kapcsán sajtótájékoztatót tartottak március 8-án. Az eseményen felszólalt Kontrát Károly, Veszprém megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője és Gréz Tibor, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője.

A Tihany, Lepkesor és Örvényes, Malom utca közötti jellemzően külterületi, a 2000-es évek környékén megépített, mintegy 2 méter széles keskeny, leromlott állapotú burkolaton vezetett a Bringakör útvonala. A burkolatot a fák gyökerei által okozott felnyomódások, egyéb deformációk, kátyúk, illetve megkopott burkolati jelek jellemezték.

Ahhoz, hogy a kerékpározókat az idei szezonban már korszerű körülmények fogadják, ezen a szakaszon a kerékpárút önálló kerékpárúti szakaszait elbontották, majd annak helyére 3,3 méter széles új kerékpárút, illetve gyalog- és kerékpárút épült.

A 71. sz. főúti átvezetés biztonságosabbá vált

A NIF Zrt. 2021. március 29-én adta át a munkaterületet a kivitelezést végző vállalkozónak, a Hazai Építőgép Társulás Zrt.-nek. A cég nettó 520.690.180 Ft értékben végezte a szakasz felújítási munkáit.

Örvényes térségében egy közel 1 kilométeres szakaszon a 71-es főút mellett a meglévő kerékpárút elbontását követően új gyalog- és kerékpárutat építettek.

A 71. sz. főúti átvezetés biztonságosabbá vált, irányonkénti sárga villogókat, burkolati prizmákat és figyelmeztető táblákat helyeztek ki. Ezen a szakaszon egy kerékpáros forgalomszámláló berendezést is üzembe helyeztek, amelynek célja a kerékpáros szokások feltárása, a napi kerékpárforgalom meghatározása a hatékony üzemeltetéshez.

Aszófő térségében, szintén a 71-es mentén összesen négy szakaszon, mintegy 1100 méteren építettek új gyalog- és kerékpárutat.

Tihany térségében pedig összesen 1200 méter hosszan végezték el ugyanezt a munkát a főút mellett. A kivitelező a szélesítés során két leromlott állapotú faszerkezetű kerékpáros hidat is elbontott és a helyére új vasbetonszerkezetű kerékpáros hidat épített.

A körtúra komfortosabbá és biztonságosabbá válik

A települések között két forgalmas útcsatlakozás található, egyik a tihanyi bekötőút kereszteződése, a másik a tihanyi Sajkodi sor. Mindkettőnél a kerékpárútra és a közútra is jól látható burkolati jeleket festettek fel és figyelmeztető táblákat helyeztek ki, hogy az elsőbbségi viszonyokat és a kerékpárosok és autósok biztonságos áthaladását segítsék.

A fejlesztés megvalósítása során

  • 5827 m3 földműanyagot,
  • 801 m3 aszfaltot,
  • 6501 m3 szegélyt építettek be
  • és 18 fát ültettek el.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Nagyon fontos szakasz készült el itt a térségben. Ma Magyarország legvonzóbb turisztikai célpontja a Balaton, azon belül is a Tihanyi-félsziget és térsége. Szeretném hangsúlyozni, hogy a korábbiakhoz képest szélesebb és jobb minőségű kerékpárút épült a Bringakör ezen szakaszán. Örömteli pillanat, hogy átadhatjuk most ezt a 3,3 km-es szakaszt, amelyen a nagy forgalmú 71-es főúttól elválasztva biztonságosan és komfortosan lehet kerékpározni.

Gréz Tibor, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője elmondta: „A NIF Zrt. beruházásában 2017 óta az ország számos pontján épülnek kerékpárutak. A NIF a projektek értékét és mennyiségét tekintve az ország legnagyobb kerékpárút-fejlesztőjévé vált.” Gréz Tibor kiemelte, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleg is meglévő körtúra lényegesen komfortosabbá és biztonságosabbá válik.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai források felhasználásával valósult meg.

 

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)kerékpárútHazai Építőgép Társulás Zrt.BalatonTihanyÖrvényes

Hírlevél

Hirdetés