2024.03.19, Kedd
Új kapcsolat született az M35-ös autópálya és a 354-es út találkozásából
Fotók: NIF Zrt.

Új kapcsolat született az M35-ös autópálya és a 354-es út találkozásából

magyarepitok.hu, NIF Zrt.

2022.03.23. 10:40 - Kalácska-Nagy Nóra

A NIF Zrt. és a Duna Aszfalt is hozzájárul ahhoz, hogy minden irányból biztosítva legyen a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet megközelítése.

Hirdetés

Véget értek az M35 autópálya 354. sz. csomópontjának átépítési munkái. Március 23-án megtartották az M35-ös autópálya új csomópontjának ünnepélyes átadását. A projektben új kapcsolat alakult ki az épülő BMW-gyárnak otthont adó gazdasági övezethez. 

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósult meg. A kivitelezést hazai költségvetési forrásból a Duna Aszfalt Zrt. végezte nettó 4.382.717.865 forint értékben. (A fejlesztés 2021 nyarán rajtolt el, erről itt írtunk.) 

A beruházás jelentős szerepet játszik a dinamikusan fejlődő Hajdú-Bihar megye közútforgalmának lebonyolításában.

A fejlesztés megvalósításának eredményeképp minden irányból biztosított lesz a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet megközelítése.

Az ünnepélyes átadó ünnepségen Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese vettek részt.

Fotók: NIF Zrt.

Debrecen-Józsa térségében is új különszintű csomópont épül

A tavaly februárban indult kivitelezés során a már meglévő, trombita formájú csomópont teljes értékű, lóhere formájú csomóponttá történő átépítése valósult meg, a csomóponthoz jelenleg kapcsolódó direkt ágak átépítésével és új direkt, valamint indirekt ágak kiépítésével - derült ki NIF Zrt. közleményéből. Az átépült csomópont direkt ágainak maximálisan megengedett sebessége 80 km/óra, míg a kapcsolódó indirekt ágak esetében ez a maximális sebesség 40 km/órát jelent az autósoknak.

A csomóponti ágak koronaélek közötti ideiglenes forgalomba helyezése lehetővé tette, hogy az átépített csomópont összes ága még 2022. január 21-én megnyíljon a forgalom előtt, így

a csomópontot immáron két hónapja használhatja zavartalanul mind az autós, mind pedig a teherforgalom.

A csomópont új formájában megteremti a gyors és egyben biztonságos közlekedés feltételeit, közvetlenül garantálja a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet mindkét irányból történő elérését.

A térségbeli beruházások indokoltságát jelzi továbbá, hogy a megnövekedett tranzitforgalom lebonyolítása és a közvetlen autópálya kapcsolat megteremtése érdekében a 354. sz. főút csomópontjával egyidejűleg

Debrecen-Józsa térségében is új különszintű csomópont épül, amely a tervezett Ipari park északról való megközelítését szolgálja majd az M35 autópálya 32+650 – 33+800 km szelvényei között.

A józsai csomópont átadására előreláthatólag nyár elején kerül sor.

A képen balról jobbra: Varga Antal, a Duna Aszfalt Zrt. ügyvezető igazgatója, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Katona Erzsébet, a debreceni 21. sz. egyéni választókerület képviselője, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere a beruházással kapcsolatban elmondta: Ez a csomópont a következő években a régió egyik legjelentősebb gazdasági övezetének közlekedési kiszolgálását fogja biztosítani. Fontosnak tartom kiemelni azonban, hogy az Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó közlekedési fejlesztéseket nemcsak az iparterület érdekében terveztük meg. Ezek a fejlesztések jelentős mértékben kapcsolódnak be a város általános közlekedési rendszerébe. A keletről érkező forgalom mind a város, mind pedig az iparterület irányába történő elvezetését tudja biztosítani.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte: A jelen beruházás párjaként emlegetett Józsai csomópont már 75 %-os készültségben van, így néhány hónap múlva azt is sikeresen átadhatjuk a forgalomnak. A 33. sz. főút megindult kivitelezése mára már a látványos munkavégzés fázisába lépett. A hozzá tartozó 2 km-es szakasz közbeszerzési eljárása már a bírálati státuszban van. Ezekkel a beruházásokkal párhuzamosan haladunk előre és ha néhány év múlva visszatekintünk a teljes folyamatra, akkor látni fogjuk, hogy a városi közlekedés szempontjából, részben pedig ipari-kereskedelmi-turisztikai szempontból is meghatározó szerepet játszanak ezek a fejlesztések.  

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Duna Aszfalt Zrt.M35-ös autópályacsomópontDebrecenDebrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezet

Hírlevél

Hirdetés