2024.03.19, Kedd
Körvonalazódik a Blaha Lujza tér alakja: új kandeláberek borítják fénybe a területet
Fotók: Nyirő Simon / BKK

Körvonalazódik a Blaha Lujza tér alakja: új kandeláberek borítják fénybe a területet

magyarepitok.hu, BKK

2022.05.20. 07:30 - Kolinek Nóra

A pesti belváros egyik legfontosabb közlekedési csomópontja a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő munkájával születik újjá.

Hirdetés

Már állnak a megújuló Blaha Lujza tér ligetes-fás pihenőrészén az új lámpaoszlopok, amelyek korszerű, energiatakarékos fényforrások segítségével világítják majd meg a területet – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) május 19-i közleményében.

Rendszeresen beszámolunk a téren zajló felújítási munkálatokról, melyeknek kivitelezését a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. végzi.

A BKK tájékoztatása szerint egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér alakja.

A kivitelező szakemberei felállították a ligetes pihenőrészen az új kandelábereket, amelyeket kifejezetten a térre gyártottak. Az oszlopokra szerelt lámpatesteket úgy helyezték el, hogy azok az energiatakarékos fényforrások segítségével ne a fák lombozatát, hanem a teret világítsák meg.

A már meglévő 7 új lámpaoszlop mellett a tér belsejében még további 17-et állítanak fel. A tér széleinél, a szegélyek mentén lévő magas kandelábereket újakra cserélte a kivitelező, ezeknek köszönhetően az út megvilágítása is korszerűsödött.

Fotók: Nyirő Simon / BKK

 

Az innovatív ültetési technológiának köszönhetően a fák életkörülményei javulnak

Az utolsó simításokat végzik a nagy növénykazetták meleg, fehéres-szürkés árnyalatú látszóbeton-borításán, a növénykazetták körül pedig a bordó árnyalatú kiskockakövek lerakása május végén fejeződhet be – olvasható a közlekedési társaság közleményében.

Folytatódnak a további fatelepítés előkészületei, elkezdték a fák kereteinek a kialakítását. Az ősszel, a növénytelepítésnek megfelelő időjárásban ebbe a térburkolatba – amely alatt már kialakították a mesterséges váztalajt – 28 új fát ültetnek faveremráccsal körülvéve úgy, hogy a földlabda körüli területet termőtalajjal töltik fel.

A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm-rendszerrel ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik.

A felszín alatt elkezdték behúzni a már elkészült új kábelcsatornába a BKV földkábelt, amely fontos szerepet játszik például a nagykörúti 4-es és 6-os villamos zavartalan működtetésében.

 

Csatornát és járdát építenek a Somogyi Béla utcában

Zajlik a kivitelezés a Somogyi Béla utcában is, ahol az aszfaltmarás és a burkolatbontás után csatornaépítéssel, valamint az egyik oldali járda alépítményének kialakításával folytatják a munkát a szakemberek.

A korszerűsítés idejére a Somogyi Béla utcát a Stáhly utca és a Gutenberg tér között lezárták a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva maradt. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, a parkolóháza pedig elérhető a Stáhly utcáról balra kanyarodva. Újra járható a közúti forgalom számára a Márkus Emília utca, amely egyelőre egyirányú a Rákóczi út felé.

A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatólag november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt. A teljes kivitelezés várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik.

 

Galéria

ÚtépítésSTR Mély- és Magasépítő Kft.StrabagBudapestBlaha Lujza térBKK

Hírlevél

Hirdetés