2024.03.29, Péntek
Biciklivel a fővárosból Etyekre: befejezték a Budapest és Etyek közötti kerékpáros útszakasz építését
Fotók: NIF Zrt.

Biciklivel a fővárosból Etyekre: befejezték a Budapest és Etyek közötti kerékpáros útszakasz építését

NIF Zrt.

2022.06.20. 13:30 - Kalácska-Nagy Nóra

11,5 kilométeres szakaszon burkolta le a meglévő földutakat a Strabag Építő Kft., a Colas Út Építőipari Zrt., a Colas Közlekedésépítő Zrt. és a KM Építő Kft.

Hirdetés

Látványos előrehaladásnak örülhetnek a bringások a Budapest-Balaton (BUBA) kerékpárútvonalon, hiszen befejezték a Budapest-Etyek közötti szakasz építési munkálatainak utolsó fázisát is. A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Európai Unió támogatásával, valamint hazai forrásból valósult meg.

A kivitelezést a Strabag Építő Kft., a Colas Út Építőipari Zrt., a Colas Közlekedésépítő Zrt. és a KM Építő Kft. végezte nettó 2 649 459 075 forint értékben.

A projekt június 17-i záróeseményén jelen volt

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár,
  • Menczer Tamás, Pest megye 2. sz. választókerületének országgyűlési képviselője,
  • Tessely Zoltán, Fejér megye 3. sz. számú választókerületének országgyűlési képviselője,
  • valamint Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese.

2020 márciusában kezdődött meg a fővárost és a Balatont összekötő 108 kilométer hosszú Budapest-Balaton kerékpáros útvonal kiépítése. Az Etyekig tartó szakasszal indult meg a fejlesztés.

Fotók: NIF Zrt.

9 kilométernyi új kerékpárút készült el

A beruházás során 4250 köbméter aszfaltot építettek be és több mint 9 kilométer hosszon új, önálló kerékpárút épült meg, ahol már nem kell tartani többé az autósok és a kerékpárosok közötti konfliktushelyzetek kialakulásától – tájékoztatott a NIF Zrt. közleménye.

A munkálatok során 11,5 kilométeres szakaszon leburkolták a meglévő földutakat és kihelyezték a szükséges táblákat, valamint felfestették a burkolati jeleket. A 3,3 méter széles kerékpárút mellett 292 darab fát ültettek el és 173 darab jelzőtáblát helyeztek ki.

Az elkészült kerékpárútszakaszt 2022 júniusában helyezik forgalomba.

A fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a környéken élők könnyebben érjék el úti céljaikat, és azok számára is kényelmesebb és biztonságosabb közlekedési megoldást nyújt, akik biciklivel szeretnék megközelíteni a fővárosból Etyeket.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta: “Ennél a szakasznál elmondhatjuk, hogy a legjobban várt szakaszt adhatjuk át. A következő szakaszok átadásával biztató jövőnek nézünk elébe a kerékpárosok közlekedésével kapcsolatban.”

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: “Megköszönöm mindenkinek a munkáját, aki részt vett a szakasz megépülésével kapcsolatos munkálatokban, bár nehézségek árán, de színvonalas, jó kivitelezésű, széles bicikliút épült meg a két település között. A Budapest-Balaton kerékpáros útvonal további szakaszai új távlatokat fognak nyitni azok előtt, akik szeretnének biciklivel közlekedni.”

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)ColasStrabagKM Építő Kft.kerékpárútBudapest-Balaton kerékpárútEtyek

Hírlevél

Hirdetés