2023.01.31, Kedd

Hirdetés

Két évtizedes álom vált valóra: elkészült a Nagykőrös-Cegléd kerékpárút
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Két évtizedes álom vált valóra: elkészült a Nagykőrös-Cegléd kerékpárút

magyarepitok.hu

2022.06.13. 14:58 - Hegedűs Gergely

A Reaszfalt kivitelezésben ezúttal a Cegléd és Nagykörös közötti bicikliút jött létre, amely ugyanakkor Nyársapát területén is áthalad.

Hirdetés

A Pest megyei Nyársapáton ünnepélyesen átadták a Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös összekötő kerékpárutat – derült ki a nagykőrösi önkormányzat közleményéből. A Reaszfalt Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által kivitelezett projektben a 441-es főút mentén 11,053 kilométer hosszúságú kerékpárút jött létre Cegléd és Nagykőrös között, érintve Nyársapát települést is.

A beruházást többek közt az indokolta, hogy Cegléd és Nagykőrös között nagyszámban ingáznak az emberek a munkahelyük vagy egyéb szolgáltatások miatt. A fejlesztés a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül 100 százalékos uniós támogatással, 1,153 milliárd forintból valósult meg.


Egy vasútvonalat és két csatornát is keresztez

A kerékpáros nyomvonal 2×1 haladósávos kerékpárútból, továbbá Cegléd belterületén elválasztott gyalog- és kerékpárútból áll. A kerékpárút keresztezi a Cegléd-Szeged vasútvonalat, a Gógány-ér csatornát, valamint a Gerje csatornát is.

Az új kerékpárút Cegléden a 441-es főút mellett a jobb oldalon csatlakozik a már meglévő kerékpárúthoz. A másik végpontjában Nagykőrösön, a 441-es főút mentén a baloldalon csatlakozik a korábban kiépült kerékpárúthoz.


Kellett hozzá a települések együttműködése is

Az átadó ünnepségen Dr. Czira Szabolcs, a gesztor település, Nagykőrös polgármestere felelevenítette:

2007-ben Nagykőrös kezdeményezte, hogy Kecskemét, Nagykőrös, Nyársapát és Cegléd legyen összekötve kerékpárúttal. „Ennek eredményeként szinte napra pontosan 12 éve került átadásra a Nagykőrös-Kecskemét kerékpárút” – emlékeztetett.

Hozzátette, a közlekedésbiztonság javítása és a térség turisztikai felfedezése mellett az egészségmegőrzés szempontjából is fontos a projekt. Kifejtette, a beruházáshoz kellett a ceglédi és a nyársapáti önkormányzat és a települések polgármestereinek együttműködése is.

Földi László a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, két évtizedes álom vált valóra a korábban sokak által megígért Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös kerékpárút átadásával. „Jómagam az elmúlt három ciklus során többször is szót emeltem a parlament plenáris ülésein a fejlesztés érdekében, de a siker közös, amelyben Nagykőrös városa, mint a beruházás gesztora oroszlánrészt vállalt” – fejtette ki a képviselő.


Végre lekerült a szomorú tábla a nyársapáti nyárfáról

Kis Miklós, Nyársapát polgármestere felhívta rá a figyelmet, hogy Nyársapát belterületén is kiépült a kerékpárút, így a kistelepülésre is betérhetnek a kerekezők. Dr. Csáky András, Cegléd polgármestere beszédében emlékeztetett,

a 441-es főúton a nyársapáti leágazásnál egy nyárfán korábban volt egy  tábla, amire föl volt jegyezve, hogy hány halálos áldozata, hány súlyos sérültje volt az itteni biciklis közlekedési baleseteknek. „Ez a tábla végre lekerült!” – hangsúlyozta örömmel, majd külön köszönetet mondott a kivitelezőknek, miután kiváló minőségben valósították meg a kerékpárutat.

Az átadóünnepség napján Nagykőrösön családi napot szerveztek: a résztvevők Katus Attila személyi edző, életmód-tanácsadó, a sportaerobik világ- és Európa-bajnok klasszisa vezetésével melegítettek be, hogy aztán kerékpárral érkezzenek meg a Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös összekötő kerékpárút ünnepségére Nyársapátra.

ÚtépítéskerékpárútReaszfalt Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.építőipari cégek441-es főút

Hírlevél