2023.09.26, Kedd

Hirdetés

Már szerkezetkész a 22 éve árvízben elveszett, most újjáépülő határhíd

Már szerkezetkész a 22 éve árvízben elveszett, most újjáépülő határhíd

magyarepitok.hu, NIF Zrt.

2022.07.29. 07:30 - Füzi Nikolett

Újabb fontos szakaszához érkezett az Ipolydamásd - Chľaba (Helemba) között épülő, 71 m hosszú új Ipoly-híd kivitelezése. Az eredetileg a II. világháborúban megsemmisített, majd a 2000-es jeges ár áldozatává vált, rekonstruált műtárgyhoz a magyar oldalon 540 méter hosszú, míg a szlovák oldalon 175 méter hosszú csatlakozó út épül.

Hirdetés

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a projekt Magyarország területére eső két részének beruházója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a szlovák oldal munkálatai pedig a Nitriansky samosprávny kraj (Nyitra Megyei Önkormányzati Régió) beruházásban történnek.

A határmenti kapcsolat fejlesztése 3 részben valósul meg:

  • Az I. részben a Colas Közlekedésépítő Zrt. kivitelezésében a két ország között határhíd épül az Ipoly-folyón,
  • A II. részben a Colas Út Zrt. kivitelezésében a magyar oldalon egy 540 méter hosszú csatlakozó út létesül a hídhoz,
  • A projekt III. részében pedig a Colas Slovakia munkájával építenek ki egy 175 méter hosszú csatlakozó utat a híd szlovák oldalán.

 

Júliusban már a híd aszfaltburkolata is készül

Az I. rész keretében épülő Ipoly-híd teljes hossza 71 méter, egyetlen nyílással hidalja át a folyót. Szerkezetét tekintve felső pályás, acél gerenda kialakítást kap.

 

Legutóbb arról számoltunk be, hogy beemelték a szerkezetkész állapotú műtárgy acél főtartóit.

A NIF Zrt. közleménye alapján a kivitelezők azóta elvégezték a közúti szalagkorlátok korlátlábainak mindkét szegélyen való szigetelését, a burkolatszivárgók beépítését, július végén pedig kezdetét veszi a hídpálya aszfaltozása. A hídon kerékpáros átvezetést is kialakítanak, ami az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút hálózat részeként a magyar oldalon kapcsolódik majd a Szob - Ipolydamásd útvonalhoz.

A hídon 3,5 tonnás súlykorlátozás kerül bevezetésre, így kizárólag gyalogos, kerékpáros és személyautó forgalmat bonyolít majd le.

 

 

Mindkét oldalon jól haladnak a munkálatok

A kivitelezők mind a magyar, mind pedig a szlovák csatlakozó utak esetében is számottevő feladatokat végeztek el az utóbbi időben.

A II. rész vonatkozásában a magyar oldali útcsatlakozás a 1201 j. úton, a projekt keretében létesülő körforgalomú csomópontból ágazik ki. Ezen a szakaszon a 12135 j. út építése során befejeződtek a szegélyépítési munkák, valamint megkezdődött a betonba ágyazott terméskő rézsűburkolat építése,

a 1201. j. úton pedig már a település nevét jelző térbetűs feliratot is elhelyezték a körforgalom középszigetén.

 

 

Végezetül a projekt III. részében, az Ipoly-hídhoz szlovák oldalról csatlakozó, 175 méteres út építésénél is a tervek szerint haladtak a kivitelezés munkáival. Az úthoz kapcsolódóan folytatódtak a közműkiváltási munkák és a szlovák oldali hídfőhöz csatlakozó háttöltés építése is.

 

 

Az összefogásnak köszönhetően javulhat a két ország közötti munkaerő mobilitása, továbbá a beruházás alappillérként szolgálhat a két V4 tagállam határon túli, bilaterális kapcsolatainak fejlesztésében. A fejlesztés várható befejezése 2023 első negyedéve.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)ColasIpoly-hídHelembaIpolyIpolydamásdhídépítésútépítés

Hírlevél

Hirdetés