2024.03.19, Kedd
Megtörtént az áttörés az M85-ös leglátványosabb részén, elérte a túloldalt egy új alagút
Fotók: NIF Zrt.

Megtörtént az áttörés az M85-ös leglátványosabb részén, elérte a túloldalt egy új alagút

magyarepitok.hu

2022.07.01. 11:59 - Szabó Ákos

Magyarország harmadik leghosszabb alagútját építi a NIF Zrt megbízásából Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. alkotta konzorcium Sopronban, a páros alagút déli ágán jutottak ki újra a szabadba a kivitelezők.

Hirdetés

Februárban részletes cikket írtunk az M85-ös út építkezéséről, ahol jelenleg Magyarország harmadik leghosszabb alagútja épül a NIF Nemzeti Infrastruktra Fejlesztő Zrt. megbízásából, a Fertőrákos-országhatár szakaszon. A kivitelezést a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. konzorciuma végzi el.

 

 

A szakaszon, mely az osztrák határig haladva fejezi be az M85-öst, többek között 4,12 kilométer hosszú 2x2 sávos gyorsforgalmi út épül, valamint a 93-as kilométer szelvénynél körforgalom kialakításával csatlakozást alakítanak ki a 84. számú főút jelenleg is 2x2 sávos szakaszához. A projekt része a 8647-es jelű 2x1 sávos, 3,6 kilométeres Sopron északnyugati elkerülő út építése is. 

Az M85-ös épülő főpályáján pedig három műtárgy készül el, ezek közül is kiemelkedik Magyarország harmadik leghosszabb alagútja, mely a Bécsi-domb alatt halad 780 méter hosszan. Az alagutat két járattal alakítják ki.

 

 

A nap 24 órájában dolgoznak az alagúton

Több mint másfél éves fúrás után július 1-jén az M85 autóút Bécsi-dombi alagútjának déli járata elérte a nyugati oldalt, tehát megtörtént a járat lyukasztása. A fejtési munkálatok a déli (bal oldali) alagútnál kezdődtek meg 2020. novemberében - derül ki a NIF sajtóközleményéből. Az alagútfejtés folyamatos 24 órás munkavégzéssel történik. A déli járatban átlagosan 1,3 méteres napi előrehaladással dolgoztak, a 2021 májusában megindított északi járatban pedig a keményebb kőzetek miatt a napi előrehaladás átlagos mértéke mintegy 1 méter.

 

 

Az alagút zárt, bányászati építési módszer alkalmazásával készül azokon a szakaszokon, ahol ezt a geológiai viszonyok, illetve a megfelelő vastagságú takarás lehetővé teszi.

Ahol pedig lehetséges, ott nyitott építési módszerrel épül meg az alagút, vagyis elkészül a szerkezet, majd visszatöltik a talajt.

 

Terelőutat is építettek

Az alagút országhatár felőli, azaz nyugati oldalán 2022 tavaszán kezdődött meg az alagút-portál bevágásának készítése, és mivel ez nagyon megközelíti a 84-es főutat, ezért a konzorcium az építkezés idejére egy mintegy 1 kilométer hosszú, a főúttal egyenrangú ideiglenes terelőutat készített, amelyen jelenleg is halad a forgalom.

A déli alagútjárat 2022. július 1-én érte el a nyugati oldalt, vagyis ekkor történt meg a járat lyukasztása. Az északi (jobb oldali) járat jelenleg a 373 méteres alagútszelvénynél jár.

 

Az alagútpár másik eleme várhatóan 2022 végén jut el az áttörésig

Az északi járat fejtése tovább folytatódik: itt várhatóan az év végére történhet meg a lyukasztás. Közben megkezdik a járatok előkészítését a vízszigetelés fogadására, valamint a végleges szerkezet építésének előkészítésére, elindítására.

A szakaszon a gépjármű forgalom, a szükséges üzempróbák és hatósági eljárások lefolytatását követően várhatóan 2024 év végén indulhat meg.

 

 

A műszaki teljesítmény alkalmából tartott sajtótájékoztatón Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kifejtette: ha egy város megközelítése nem jelent akadályt, annak mindig turisztikai és gazdasági jelentősége is van. Így volt ez Sopron esetében, amikor az M85 gyorsforgalmi út elérte a megyeszékhelyet - mutatott rá.

 

Farkas Ciprián

 

Így haladnak a Sopron-környéki útépítések

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese az útépítések státuszát összegezte és felsorolta: az M85 országhatár felé vezető szakaszán és az északnyugati elkerülő úton is folyamatosan dolgozik a kivitelező, a Sopron nyugat csomópontban és a 8647-as úton a földmunkák pedig 95%-ban elkészültek.

Mind a főpályán, mind a kapcsolódó útszakaszokon a CKT alapréteg, valamint az útpálya alaprétegének építése nagy részben elkészült, helyenként megkezdődött a kötőréteg építése is

- tette hozzá. Kifejtette még: a körforgalmaknál folyamatosan haladnak a térkövezési munkálatok, folyamatban vannak a közműkiváltási munkák és a vízépítési munkák is.

 

Juhász Zoltán

A műtárgyakról elmondta:

jellemzően a hídfő és háttöltés építések folytatódtak, gerendabeemelések történtek, valamint több hídnál folyamatban van a pályalemez építés.

Az M85 autóút szintbeni irányított áthaladású körforgalom kialakításával csatlakozik majd a 84-es főút jelenleg is 2×2 sávos szakaszához. Itt a végcsomópontban még nem minden terület áll rendelkezésre, ezek megvétele, a rálépési engedélyek megkérése fis most történik meg.

 

Az alagút építésének számos részletéről beszéltek

 

Kerékgyártó Attila

Kerékgyártó Attila, az SDD konzorcium projektvezetője az alagút fejtésének technikáját ismertette.

Mint kifejtette, a zárt építésű alagútnak két, egymástól nagyon elkülönülő szerkezeti része van.

Az első egy bányászati módszerrel fejtett és lőttbetonos megerősítéssel készülő alagút, ami az úgynevezett elsődleges vagy ideiglenes szerkezet. Ezt a szerkezetet alagutas kotróval alakítják ki. Az alagútfejtést követően másfél méterenként acél rácsos tartókat építenek be, közéjük kétrétegű acélhálót szerelve és a szerkezetet lőttbetonnal erősítik meg. Amikor az elsődleges szerkezet elkészül, belső vízszigetelést kap, majd a szigetelésen belül elkészül a zsalukocsival épülő végleges vasbeton héjszerkezet, vagyis az a falazat, amit a leendő közlekedők is látni fognak.

A harmadik fontos momentum pedig az úgynevezett belső beépítés, az alagút szíve-lelke, vagyis a forgalomtechnikai kialakítás elkészítése és az alagút irányítását felügyelő, kezelő forgalomtechnikai irányító rendszer - foglalta össze a vezető szakember.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Dömper Kft.Subterra-Raab Kft.Pannon-Doprastav Kft.alagútM85-ösútépítésSopron

Hírlevél

Hirdetés