2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Felgyorsult a Tatai-medence régóta várt elkerülőjének előkészítése
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Felgyorsult a Tatai-medence régóta várt elkerülőjének előkészítése

magyarepitok.hu; Facebook

2022.09.09. 18:30 - Bíró Beáta

Nyilvános a Tatabányát és Környét is tehermentesítő út végleges nyomvonala. Már készül a környezeti hatástanulmány, hamarosan pedig a környezetvédelmi engedélyezési eljárás is elkezdődhet.  

Hirdetés

A Tatai-medence településein élők régóta várják a Környe elkerülő út megvalósulását. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásának előkészítése most nagyot lépett előre: a tervzsűri megszavazta a végleges nyomvonalat, amely kilenc kilométer hosszú és a középső, mintegy két kilométeres szakasza már az első ütemben 2x2 sávos lesz. A fejleményekről Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, régiós gazdaságfejlesztési kormánybiztos tájékoztatott közösségi oldalán.

Mint azt korábban megírtuk: a környei elkerülő út előkészítését a Via Futura Kft., a TURA-Terv Kft. és az Unitef '83 Zrt. végzi, nettó 135 millió forintért. A feladatuk a tanulmányterv, a Közúti Biztonsági Hatásvizsgálat (KBHV) és a környezeti hatástanulmány elkészítése, valamint a környezetvédelmi engedélyek megszerzése.

Ehhez – a tervezettnél korábban  – már készül a részletes környezeti hatástanulmány, és hamarosan a környezetvédelmi engedélyezési eljárás is kezdetét veszi, amelynek kiadása év végére várható.  Ezt követően - szintén gyorsított eljárásban - készülhetnek az engedélyes tervek és kezdődhet az engedélyezési szakasz.

 

 

A képviselő térképet is posztolt: a zölddel jelölt nyomvonal három szakaszból áll.

  • A Környe dél-keleti elkerülő út a 8135-ös és a 8119-es utat köti össze, Környét dél-keletről elkerülve, összesen körülbelül 4,5 km hosszban.
  • A Környe észak-keleti elkerülő út a 8119-es utat köti össze a 8135-össel mintegy 0,8 km hosszban, és egy nyomvonalon halad Tatabánya elkerülőjével, ezért főútként tervezendő.
  • A Környe észak-nyugati elkerülő út a 8119-es utat köti össze a 8154-es úttal 3,3 km hosszban.
ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)KörnyeTatabányaKomárom-Esztergom megyeVia Futura Kft.Tura-Terv Kft.Unitef-83 Zrt.

Hírlevél

Hirdetés