2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Eger közlekedése biztonságosabbá vált - forgalmas csomópont fejlesztése készült el

Eger közlekedése biztonságosabbá vált - forgalmas csomópont fejlesztése készült el

magyarepitok.hu

2022.11.11. 11:42 - Szabó Ákos

A NIF megbízásából a HE-DO építkezett.

Hirdetés

Márciusban rajtolt el az a közúti beruházás Egerben, amelyet november 11-én délelőtt adtak át ünnepélyes keretek között. A megyeszékhelyen a 2504-es jelű, Eger – Bogács összekötő út (Vécseyvölgy utca) és a Gárdonyi utca csomópontja újult meg, amely a város egyik forgalmas és korábban balesetveszélyes helyszínének számított: a munkálatok során jelzőlámpás kereszteződéssé alakították át.

A fejlesztés azért is volt fontos, mert a Várállomás közelében fekvő csomóponthoz egy vasúti átkelő is kapcsolódik.

Hat gyalogátkelőhely épült

 

 

A projektet a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. beruházásában a HE-DO Építő Zrt. vállalta el, és a cég alvállalkozójaként a HE-DO Kft. kivitelezte. A csomópont 360 méter hosszon épült át, és a gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében a környéken összesen hat helyszínen,

  • a Vécseyvölgy u., Gárdonyi Géza u. és Zoltay István u. csomópontjában négy;
  • a Vécsey Sándor u. és a Dézsmaház u. kereszteződésében pedig két gyalogátkelőhelyet alakítottak ki.

 

A vasúti átjárót is átépítették

Mint a NIF közleményéből kiderül, a beruházással érintett sínek a 87-es számú Eger-Putnok vasútvonal részét képezik. A csomópont fejlesztésének keretében a vasúti átjárót is átépítették, mind a közúti, mind a gyalogos átjáró burkolatának korszerűsítésével és szélesítésével.

 

 

Továbbá a Várállomás város felőli oldalán, a Vécsey Sándor utcán a korábbi kereszteződés helyén öt férőhelyes parkoló épült, így a környéken lévő szolgáltatók kényelmesebben érhetők el. A szintkülönbségekből adódóan a pályatestet is megemelték és ívbővítéseket alakítottak ki.

 

 

A kereszteződés fejlesztése során a kivitelező három helyen – a Vécseyvölgy utcán, a Gárdonyi Géza utcán és a Zoltay István utcán – gépkocsiforgalmat szabályozó jelzőlámpás csomópontokat alakított ki. A csomópontba csatlakozó ágakat elbontották és teljesen új, kiszélesített pályaszerkezetet építettek.

 

Összetett beruházás készült el látványosan gyors tempóban

 

 

Az eseményen Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója elmondta:A kivitelezést a HE-DO Építő Zrt. végezte nettó 472 millió Ft értékben. A beruházás teljes költsége azonban túlmutatott a kivitelezés költségén, ugyanis a projekt részeként, de külön együttműködési megállapodás keretében 2021. október 11. és november 5. között a Heves Megyei Vízmű Zrt. elvégezte a Gárdonyi Géza utca alatt húzódó 400 mm átmérőjű ivóvízvezeték rekonstrukcióját. A közműszolgáltató a nagyátmérőjű vízvezeték kiváltásán túl a munkaterületen belül található kisebb átmérőjű ívóvízvezetékek felújítását is elvégezte. Ezen munkálatok költsége nettó 56 millió Ft volt. A teljes projekt 15 hónap alatt, Magyarország Kormánya megbízásából, hazai forrásból valósult meg.”

 

 

Dr. Pajtók Gábor, helyi országgyűlési képviselő pedig rámutatott:

Az egriek egy új értékkel gazdagodtak. A közlekedés biztonságosabb és gyorsabb lett a környéken, azáltal, hogy egy magas műszaki tartalmú útkereszteződést hoztak létre. Párját ritkítja, hogy ilyen rövid idő alatt tökéletes minőségben elkészült a beruházás.”

 

 

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)EgerútépítésútfelújításHE-DO

Hírlevél

Hirdetés