2024.04.18, Csütörtök
Új körforgalom segíti a ZalaZONE-nak is otthont adó ipari park elérését
Illusztrációs fotó

Új körforgalom segíti a ZalaZONE-nak is otthont adó ipari park elérését

magyarepitok.hu, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

2022.11.18. 16:30 - Kolinek Nóra

A Colas kivitelezésével megvalósuló fejlesztés megteremti az északi ipari park megközelítését, a közúti hálózatba való csatlakozását.

Hirdetés

Körforgalmat és kerékpárutat is építenek az Ipari területeket feltáró utak kialakítása Zalaegerszegen elnevezésű TOP-projekt keretében – olvasható a város polgármesteri hivatalának 2022. november 18-i közleményében. A projekt 661,43 millió forint európai uniós támogatásból a Colas Zrt. kivitelezésével valósul meg.

A projekt elsődleges célja a ZalaZONE járműipari tesztpályának és a Rheinmetall 25 ezer négyzetméteres harcjárműgyárának is otthon adó ipari park közúti csatlakozásainak kialakítása. A közlekedési hálózat biztosítja az ipari park megközelítését és elérését a vállalkozások és a munkavállalók számára.

Térkép: Google Maps

 

Kerékpárutat is kialakítanak

A fejlesztés során:

körforgalommá építenek át egy járműosztályozós csomópontot a 76-os számú főút és a Kispáli bekötőút kereszteződésében. A projektelem állami tulajdonú országos közutat is érint, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumi partnerként részt vesz a megvalósításban. A fejlesztés célja egyrészt a Kispáliból Zalaegerszegre járó munkavállalók közlekedésének biztonságosabbá tétele, másrészt a kialakuló ipari parkban betelepülő vállalkozások miatt megnövekedő forgalom kiszolgálása.

Emellett közel 1 kilométer hosszan kerékpárutat építenek ki a Zalaegerszeg-Kispáli településközi összekötő út mellett a Ságodi utca végpontjától, a Barényi Béla út csatlakozásig.

 

Közel két kilométer úthálózat már megújult

A közlemény arról tájékoztat, hogy a projektben 2020-ban már megtörtént a Zalaegerszeg Kispáli bekötőt rekonstrukciója a Barényi Béla út csatlakozásig 809 méter hosszúságban. Az utat az ipari park tehergépjármű forgalmának figyelembevételével, új erősített alépítményi pályaszerkezettel, új aszfalt burkolattal és forgalomtechnikai berendezésekkel, valamint erősített padkaszerkezettel és csapadékvízelvezető árokkal alakították ki.

Továbbá 2022-ben az út folytatásában elvégezték a burkolatfelújítást a Barényi Béla út csatlakozásától Zalaegerszeg közigazgatási határáig 1060 méter hosszúságban. Az utat a környező települések (Kispáli és Nagypáli) személygépjármű forgalma veszi igénybe, így ezen a szakaszon kizárólag burkolatfelújítás történt a meglévő út pályaszerkezetének helyenkénti javításával, erősített alépítményi szerkezettel, új aszfalt burkolattal és forgalomtechnikai berendezésekkel, padkamegerősítéssel és csapadékvízelvezető árokkal.

Az új közlekedési csomópont és a csatlakozó útmunkálatok várhatóan az év végére készülnek el.

ÚtépítésColasZalaZONEZalaegerszegipari parkútfelújítászalai tesztpályaMagyar Közút Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés