2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Átadták a Tokaj kör kerékpáros útvonal Tarcal és Tokaj közötti szakaszát
Főkép: illusztráció: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Átadták a Tokaj kör kerékpáros útvonal Tarcal és Tokaj közötti szakaszát

magyarepitok.hu, MTI

2023.06.29. 10:26 - Kolinek Nóra

A Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. konzorciuma által végzett kivitelezés egyik célja, hogy a térség hazánk vezető turisztikai célpontjává váljon.

Hirdetés

Átadták a Tokaj kör kerékpáros útvonal Tarcal és Tokaj közötti szakaszát 2023. június 28-án. A teljes beruházás mintegy 19 kilométeren, több mint 2,5 milliárd forint uniós és hazai forrásból valósul meg, tovább növelve a térség turisztikai vonzerejét és látogatottságát − mondta Nagy Bálint az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára Tarcalon, az első ütem átadásán.

Jelezte: a most átadott két kerékpárút-szakasz a környéken naponta kerékpárral ingázóknak és az ide érkező vendégeknek egyaránt biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé.

Berencsi Miklós, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ projektigazgatója, Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Butta László, Tarcal polgármestere és Posta György, Tokaj polgármestere (b-j) Fotó: Vajda János / MTI

Ahogy korábban már beszámoltunk róla a fejlesztésben 2,81 kilométeren új, háromszor egy sávos kerékpárút épült ki a város belterületén. Emellett 3,63 kilométeren a már meglévő földutakat aszfaltozták le. Járda épült 150 méteren, valamint 250 méter hosszan a meglévő gyalog-bicikliút helyreállítása is megtörtént. A beruházás során emellett kerékpáros pihenőhelyeket alakítottak ki, és táblákat helyeztek el a már meglévő közúton. A kivitelezést a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. konzorciuma végezte el.

A következő szakasz munkálatai nyáron elkészülhetnek

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő az eseményen arról beszélt: a 27 település alkotta Tokaj-hegyalja a világörökség részeként az egész magyarság számára emblematikus hely, amelyre a kormány kiemelt turisztikai térségként tekint, méltán tűzve ki azt a célt, hogy ez a táj legyen Magyarország harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja a Balaton és Budapest után.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője és Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára
Fotó: Vajda János/ MTI

Emlékeztetett: az elmúlt időszakban már jelentős fejlesztések valósultak meg, gazdagodott a környék szálláshely-kínálata, és kétszer kétsávos lett a 37-es főút Szerencsig. Ezeket egészítik ki azok a kerékpárút-fejlesztések, amelyek szintén hozzájárulnak a térség turisztikai látványosságainak élményszerű és biztonságos megközelítéséhez − sorolta.

Az államtitkár emlékeztetett: a most átadott Tarcal és Tokaj közötti, valamint Tokaj belterületén kiépült kerékpárút-szakasz mellett várhatóan a nyár folyamán elkészül a Tokajt Bodrogkeresztúrral összekötő, majd a Tarcal és Mád közötti rész is. Így Nyíregyházától Szerencsig a Kopasz-hegy körültekerését is lehetővé tevő infrastruktúra valósul meg.

ÚtépítésKe-Víz 21 Zrt.Zemplénkő Kft.Tokajkerékpárútkerékpáros fejlesztésÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés