2024.07.13, Szombat
Lánchíd-felújítás - már a kivitelezés utolsó simításainál tartanak
Fotók: BKK

Lánchíd-felújítás - már a kivitelezés utolsó simításainál tartanak

BKK, magyarepitok.hu

2023.07.19. 15:37 - Szabó Ákos

Egyre jobban közeledik az átadáshoz a látványos projekt az A-Híd Zrt. munkájával: miközben a pesti oldalon már elkezdték elbontani a konténervárost, folyamatosan tesztelik a díszvilágítás lehetőségeit is.

Hirdetés

Jelenleg is zajlik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában az A-Híd Zrt. által felújított Lánchíd díszvilágításának tesztüzeme, ezért a híd vagy annak részei hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal különböző színekben pompáznak. Az éppen arra járók tapasztalhatják, hogy az új, energiatakarékos díszvilágítás sokféle színben ragyog, de a füzér a híd teljes átadása után az év túlnyomó részében várhatóan egyszínű melegfehér fényben látható majd – írja a BKK közleményében.

A Lánchíd teljes átadásának feltétele a díszvilágítás beállítása. A hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelését az elmúlt hetekben folyamatosan végezték, és a beruházás befejezéséig hátralévő hetekben is dolgoznak rajta a szakemberek. Ezért hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal is díszvilágításban látható a Lánchíd, illetve egyes részei.

 

 

A rendszer tesztelésekor kipróbálnak több színt, fényerősséget és a futófényt is. Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható, a füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került. 

„A világítási próbák célja, hogy a tervezőkkel, az örökségvédelmi hatóság munkatársaival, a kivitelezővel és a majdani üzemeltetőkkel közösen állítsuk be a fényeke” – mondja Erő Zoltán, Budapest főépítésze, majd hozzáteszi:

„Ennek során meg kellett találni a megfelelő színhőmérsékletet és a fényintenzitást. A mai LED-technológia kétségtelenül sokkal többre képes, mint az évtizedek óta használt hagyományos rendszerek. Éppen ezért sokkal több törődést és figyelmet érdemel a beállítása, illetve a működtetése. Ugyanakkor önuralomra is szükség van ahhoz, hogy méltósággal használjuk ezt a világítási rendszert az ország legfontosabb műemlékén: javaslatunk szerint évente csupán néhány napra – elsősorban a nemzeti ünnepekre –, akkor is csak néhány órára kaphat színes díszvilágítást a Lánchíd.”

 

 

Elkezdődött a pesti hídfőnél a konténerváros lebontása

Közben célegyenesbe fordult a Lánchíd felújításának kivitelezése is: az utolsó simításokat végzik a A-Híd Zrt. munkatársai. A kisebb-nagyobb befejező munkák mellett elkezdődött a felvonulási területen álló konténerváros bontása. A híd járdáinak megnyitásáig – azaz a felújítás teljes befejezéséig – a felvonulási terület helyreállítása, valamint az azt határoló palánkkerítés bontása is megtörténik.

Amennyiben a hivatalos eljárások eredményesen zárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon.

ÚtépítésA-Híd Zrt.LánchídBKKhídfelújítás

Hírlevél

Hirdetés