2024.04.18, Csütörtök
Felragyogott a Lánchíd gyöngysora – megtartották a díszvilágítás üzempróbáját
Fotók: Nyirő Simon / BKK

Felragyogott a Lánchíd gyöngysora – megtartották a díszvilágítás üzempróbáját

BKK

2023.06.16. 18:30 - Kolinek Nóra

Célegyenesbe fordult a híd felújítása, a műszaki átvételi eljárás már megkezdődött.

Hirdetés

Június 15-én, csütörtök éjszaka fénybe borult a Lánchíd. A kivitelező A-Híd Zrt. szakemberei elvégezték a díszvilágítás üzempróbáját – derült ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményéből.

A világítási hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelése már az elmúlt napokban elkezdődött, ezért hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal is díszvilágításban volt látható a Lánchíd, illetve egyes részei. A június 15-i, csütörtök éjszakai főpróbán teljes hosszában felragyogott a híd sziluettjét követő „gyöngysor” is – írták.

Fotók: Nyirő Simon / BKK

A közleményben olvasható, hogy nemcsak az új rekonstruált, valamint a régi restaurált kandeláberekből álló közvilágítás újult meg, hanem a díszvilágítást is energiatakarékos rendszer váltotta. A füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került a Lánchíd felújításakor. Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható: a füzér az év túlnyomó részében egyszínű, melegfehér fényben látható majd, de a rendszer alkalmas arra is, hogy ünnepeken, jeles napokon színesbe öltöztesse a hidat.

A füzérvilágítás mellett több száz fényvetőt is felszereltek a kivitelező szakemberei: a kapuzatok korábbi világítását a pilonerkélyek, a külső oldalak és a boltívek megvilágításával egészítették ki. Lámpatestek működnek majd a mederpilléreken az öntöttvas konzolok között, illetve a parti pilléreken, a hídszerkezet alján is. A felújítás befejezését követően az oszlopokon és a híd mellvédjén elhelyezett lámpatestek lehetővé teszik, hogy a hídfőket őrző oroszlánszobrok sötétben is jól látszódjanak.

Elkezdődött a híd műszaki átvételi eljárása

A tájékoztatás szerint célegyenesbe fordult a Lánchíd felújítása. Június 15-én, csütörtökön – kevesebb mint két évvel a híd teljes lezárása után, és másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt 2023. augusztus 3. előtt– elkezdődött a híd műszaki átadás-átvétele.

Amennyiben a hivatalos eljárások a szokásos időtartam alatt eredményesen lezárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon. Addig a híd továbbra is munkaterület, a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.LánchídBudapesthídfelújítás

Hírlevél

Hirdetés