2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Speciális szerkezetű település közlekedését segíti a Békésben épült 10 kilométeres kerékpárút

Speciális szerkezetű település közlekedését segíti a Békésben épült 10 kilométeres kerékpárút

mti

2023.11.23. 15:08 - Hegedűs Gergely

A lakosság négyötöde majorokban él a ménesbirtokáról ismert Mezőhegyesen, ezért is fontos a beruházás.

Hirdetés

Csaknem 2,5 milliárd forint uniós támogatásból épült 10 kilométer hosszú kerékpárút Mezőhegyesen - tájékoztatta a Békés Vármegyei Önkormányzat csütörtökön közleményben az MTI-t. A beruházást a békéscsabai Bólem Építőipari Kft. kivitelezte. A fejlesztésre a mintegy 4500 lakosú, dél-békési város a Terület- és településfejlesztési operatív programból (Top) eredetileg bruttó 2,1 milliárd forintot nyert el, amelyet ki kellett egészíteni további 300 millió forint többletforrással.  

Mezőhegyesnek a ménesbirtok történelmi hagyományaiból örökölt, speciális településszerkezete van, külterületén tizenkét lakott major van, négyet közelít meg a kerékpárút, továbbá 4-5 vállalkozást, telephelyet. A lakosság négyötöde majorokban él, ezért is fontos a beruházás - olvasható a vármegyei önkormányzat honlapján.


Egy körforgalom és két híd is megépült

A másfél éves munka során épült két kerékpáros híd, a vármegyehatár előtti szakaszon kerékpáros vasúti átjáró, továbbá a 4444. jelű Gyula-Battonya-Mezőhegyes és 4434. jelű Gyula-Pitvaros-Makó összekötő út kereszteződésében körforgalom. Utóbbinál a Magyar Közút Nonprofit Zrt. volt a konzorciumi tag.

A támogatásból szemléletformáló programsorozatot is rendeztek, amelyek célja az volt, hogy a kerékpárút használatára ösztönözzék Mezőhegyes lakosságát, valamint minél több kerékpáros turistát a helyszínre vonzzanak. Több mint ezer embert értek el - írták a közleményben.

ÚtépítéskerékpárútMagyar Közút Nonprofit Zrt.Mezőhegyes

Hírlevél

Hirdetés