2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

A legnehezebb körülmények között kiépülő gyorsforgalmi útként, négy völgyhíddal jön létre az M76-os

A legnehezebb körülmények között kiépülő gyorsforgalmi útként, négy völgyhíddal jön létre az M76-os

mti, magyarepitok.hu

2023.12.20. 08:57 - Hegedűs Gergely

Többek közt egy nagysebességű járműtesztelésre alkalmas, közel 11 kilométer hosszúságú tesztszakasz is épül a ZalaZone tesztigényeihez igazítva.

Hirdetés

Zalaegerszeget is bekapcsolja a magyar autópálya-hálózatba az M76-os gyorsforgalmi út - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel. Azt írták, a projektben nem a legdrágább autópálya jön létre Magyarországon, hanem az eddigi legnehezebb domborzati viszonyok között megépülő, legkorszerűbb hazai gyorsforgalmi útszakasz.

Az összegzés szerint a 31 kilométeres gyorsforgalmi úton harminckilenc híd és négy völgyhíd épül majd.

A tárca tájékoztatása szerint a beruházásban megvalósul

  • a zalai vármegyeszékhely gyorsforgalmi bekötése,
  • valamint Keszthely négysávos kapcsolata,
  • akárcsak a sármelléki repülőtér bekötése,
  • Fenékpuszta és Sármellék között pedig a 76-os főút fejlesztése is megtörténik,
  • továbbá Nemesrádó területén az út üzemeltetési feladatait is ellátó korszerű Üzemmérnökségi telepet is építenek.


Számos innovatív elem kerül beépítésre

Az épülő gyorsforgalmi út nemcsak egy Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő szakasz, hanem egy úgynevezett "okos út" is - hangsúlyozták. Hozzétették, a beruházás kiemelkedik a többi magyarországi gyorsforgalmi út közül, tekintettel arra, hogy abba olyan elemek és innovatív megoldások kerülnek, amelyeknek üzemeltetési, baleseti tapasztalatait kielemezve, azok felhasználhatóak lesznek a későbbi útfejlesztések megvalósítása során is. 

Beépítenek egy mozgatható terelőfal rendszert, a Rolling Barrier "görgős korlát" védelmi rendszert, a Blue System "drótkötél korlát" rendszert, egy motoros alácsúszásgátló rendszert, a szemből történő útra hajtásra figyelmeztető rendszert, valamint okos világítást, napelemeket, valós idejű szenzorokat és automatikus jégmentesítést is.

A beruházás keretében ezen kívül nagysebességű járműtesztelésre alkalmas, közel 11 kilométer hosszúságú 26 méteres koronaszélességgel rendelkező, autópálya keresztmetszetű tesztszakasz is épül a ZalaZone Járműipari tesztpálya tesztigényeihez szükséges műszaki megoldások elvárásainak megfelelően - írta közleményében az ÉKM.

ÚtépítésM76-osÉpítési és Közlekedési MinisztériumZalaegerszeg

Hírlevél

Hirdetés