2024.03.19, Kedd
Újabb mérföldkő az Ebes-Debrecen vasútvonal felújításában: átadták a Határ úti felüljárót
Illusztráció (horanyiterv.hu)

Újabb mérföldkő az Ebes-Debrecen vasútvonal felújításában: átadták a Határ úti felüljárót

NIF Zrt.

2019.12.12. 11:23 - Almási Krisztina

A V-Híd és az R-Kord munkájával kialakított felüljáróval megvalósult a 4805. jelű út átvezetése a 100-as számú vasútvonal és a 4-es számú főút fölött.

Hirdetés

Az Ebes-Debrecen közötti vasúti korszerűsítés részeként megépült a Határ úti felüljáró és a hozzá kapcsolódó ötágú körforgalom Debrecenben. A szakaszt érintő vasútvonal-fejlesztés – amely a most átadott projektet is tartalmazza – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában valósul meg, a kivitelezést a V-Híd Építő Zrt. és az R-KORD Építőipari Kft. konzorciuma végzi több mint 13,7 milliárd forintból.

A Határ úti felüljáró megépítésével megvalósult a 4805. jelű út átvezetése a 100-as számú Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonal és a 4-es számú főút fölött.

A 4. sz. főút a felüljáró környezetében 2x1 sávosról 2x2 sávosra bővült, ezzel biztosítva a felüljáró miatt megváltozott forgalomtechnikai átmenetet. A Budapest felől érkezőknek a Határ út felé balra kanyarodó sáv és lámpás kereszteződés biztosítja a zavartalan közlekedést, a Debrecen felől érkezőknek jobbra kanyarodósáv épült. A közösségi közlekedés résztvevőinek kétoldali buszöblöt alakítottak ki.


2020-ban teljessé válik a szakasz korszerűsítése

A Püspökladány-Debrecen vasúti vonalszakasz felújítása két ütemben valósul meg. Püspökladány és Ebes között 2017 nyarán kezdődtek meg a munkálatok, a kivitelezés a tervezett ütemben halad, és várhatóan 2020 szeptemberében fejeződhet be.

A pályageometriát érintő teljeskörű átépítések az idei évben megtörténtek Hajdúszoboszló és Kaba állomás vágányhálózatának átépítésével. Kaba térségében átadták a 4-es számú főutat és a vasútvonalat keresztező felüljárót. 2020 során elkészülnek a vasúti vonalszakasz felújításához köthető egyéb átépítések, köztük:

  • az állomásépületek felújítása,
  • az állomási előterek átépítése,
  • új korszerű biztosítóberendezések telepítése,
  • valamint a zajvédelmi létesítmények építése.

Az Ebes-Debrecen közötti szakasz felújítása 2018 nyarán indult el, és 2020 év elején fejeződhet be. A beruházás során 7,65 kilométeren épült át a nyíltvonali pálya és korszerűsítették a felsővezeték-rendszert. A pálya ezt követően alkalmas lesz 160 km/h sebességű közlekedésre.

A Püspökladány-Debrecen vasútvonal korszerűsítésének célja a szolgáltatási színvonal növelése, a menetidő csökkentése, továbbá a biztonságos és környezetbarát közlekedés feltételeinek megteremtése.

VasútfejlesztésR-Kord Kft.V-Híd Építő Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)DebrecenEbesvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés