2024.04.19, Péntek
A felsővezeték-hálózat jelentős része már elkészült a Balaton északi partján
Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A felsővezeték-hálózat jelentős része már elkészült a Balaton északi partján

magyarepitok.hu

2021.03.24. 18:01 - Kolinek Nóra

Az R-Kord és a Vasútvill konzorciuma 55 kilométeren dolgozik a Szabadbattyán-Balatonfüred közötti pályán.

Hirdetés

A Szabadbattyán − Balatonfüred vasúti vonalszakaszon ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatok – derült ki a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerdai közleményéből. A projekten az R-Kord Kft. és a Vasútvill Kft. konzorciuma dolgozik.

A jelenlegi vágányzár 2021. május 30-ig tart, a tavaly őszi leállást követően ekkor fog megindulni ismételten a vasúti forgalom, egyelőre a megszokott dízeles vontatással. A felsővezeték-hálózat jelentős része már elkészült, valamint megtörtént a vasúti pálya fenntartási vágányszabályozása is.

 

A közlemény szerint a beruházó célja, hogy az idei nyári menetrend már a villamos üzemmel indulhasson el, és az utazóközönség használatba vehesse az átépített vasútállomásokat Polgárdiban, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Alsóörsön.

 

Felsővezeték karbantartó jármű tárolására alkalmas épületet is átadtak

Jelenleg Balatonkenesén és Alsóörsön zajlanak nagyobb volumenű munkálatok, melynek részeként a már lefektetett vágányok szabályozása történik, ami után a sínek a végleges helyükre kerülnek. Ezzel párhuzamosan folyamatban van az új, akadálymentes peronok burkolása, illetve az esőbeállók és egyéb peronbútorok kivitelezése is.

A 2020. év végén elkészült alsóörsi állomáson létesített új felsővezetéki járműtároló épületnek időközben már a birtokbaadása is megtörtént. Ebben az épületben fog állomásozni a vasútvonal karbantartási munkáihoz használatos felsővezeték szerelő-karbantartó jármű. Az épület vágánykapcsolata az állomási vágányok kiépítésével együtt valósul meg.

 

Fejlesztik a vonal villamosenergia-ellátását is

A vasúti munkák mellett a szabadbattyáni vontatási transzformátor alállomás fejlesztési munkálatai is folyamatban vannak.

A projekt részeként Szabadbattyán meglévő 120/25 kV villamos vontatási alállomásának bővítése történik meg, egy 132/2×27,5 kV-os, 16 MVA-es transzformátorral, külön Balatonfüred irányú kitápláló mező létesítésével. A vontatási energia biztosításához új tápvezeték lesz kiépítve a betápláló fázishatárig, ezzel a vasútvonal 2×25 kV-os táplálási rendszere biztosíthatóvá válik Balatonfüredig.

 

A kivitelezési projekt mellett a NIF megindította a fejlesztés második ütemének (Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és Tapolca-Ukk) előkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást is.

A fejlesztési program a Balaton északi partján fekvő 29. és 26. sz. vasútvonal-szakaszok villamosításával a közösségi közlekedés színvonalának javítását, az igényeknek megfelelő, megbízható szolgáltatás biztosítását hivatott szolgálni.

Galéria

VasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Vasutvill Kft.R-Kord Kft.BalatonfüredBalatonSzabadbattyán

Hírlevél

Hirdetés