2024.06.22, Szombat
Világhódító útra indul a magyar építőipari fejlesztés
fotó: minap.hu

Világhódító útra indul a magyar építőipari fejlesztés

mti, aluinvent.com, boon.hu

2016.04.25. 17:52 - Hegedűs Gergely

A miskolci startup cégként indult Aluinvent a világon egyedülálló alumínium-habosításra alapozó üzemet épített. A technológia áttörést hozhat az építőipar, a design és a gépgyártás különböző területein.

Hirdetés

Befejeződött az Aluinvent Zrt. félmilliárd forintból megépült, építőipari paneleket gyártó üzemének építése a felsőzsolcai ipari parkban. Az ipari innovációs díjas, környezetbarát alumíniumhabból készült építőipari panelekhez a cég saját maga fejlesztette a technológiát.

Az Aluinvent ennek köszönhetően a világon egyedülálló alumínium-habosítást alkalmaz, a nemzetközi szabadalmakkal védett fémhabjai iránt világszerte nagy az érdeklődés. Erre alapozva tavaly októberben indult a beruházás, melyben az addigi 30 tonnás kísérleti gyártókapacitását évi 1000 tonnára bővítette a vállalat.

A projekt zárórendezvényén elhangzott, az Aluinvent Zrt. az alumíniumhabot új anyagként vezeti be a piacra, és együttműködik azokkal a társaságokkal és végtermékgyártókkal, akik fantáziát látnak ebben a termékben.

A cég az építőipari burkoló és hangszigetelő elemek és a dizájn termékek gyártásának elősegítésére fókuszál. Ugyanakkor a projekt keretében a cég a gyártástechnológián kívül kidolgozott egy alumíniumhab hőkezelési technológiát is, amellyel megduplázható az alumíniumhabok szilárdsága.

A beruházásnak köszönhetően az Aluinvent tizenhét embert alkalmaz, a teljes kapacitással működő gyártósor pedig három műszakban mintegy 40 dolgozót foglalkoztat majd. A vállalat célja, hogy a magyar alumínium ipar innovációs kompetencia-centrumaként működjön.    

 

Áttörést hozhat az építőiparban és a gépgyártásban is

Az új üzem építését elindító tavaly októberi sajtótájékoztatóján elhangzott, a forradalmi jelentőségű aluhab a Babcsán Norbert, technológiai igazgató vezette kutató-fejlesztői csapat évtizedes munkájának eredménye. Babcsán Norbert jelezte, a Miskolc melletti üzemben készült fémhabokat sikerrel használták az ipar különböző területein. Így például robbanóanyag szállító konténer energiaelnyelő falaként, belsőépítészetben bútorok készítésére és kültéri burkolatként is. Babcsán Norbert korábban így nyilatkozott a termékről: “A fejlesztéseink legfontosabb eredménye, hogy olyan nagy szilárdságú alumínium habot sikerült kifejlesztenünk, amely a versenytársak termékeivel szemben újraolvasztható (ezután is megtartja eredeti tulajdonságait), önthető, hegeszthető és hagyományos eszközökkel is kiválóan megmunkálható.”

A fémhab sokoldalú alkalmazhatóságának köszönhetően alapanyagként és alkatrészként egyaránt használható. Az új típusú anyag áttörést hozhat az építőipar (épületburkolatok), design (ékszer, bútor és világítástechnika), gépgyártás (mobiltelefonok burkolataként, LED lámpa hűtőborda), mobilitás (öntvények és hablemezek formájában autóalkatrészként) és biztonságtechnikai ipar (ütköző, robbanásvédelmi és páncélanyagok) területein egyaránt.

 

A magyar alumínium ipar megduplázása a cél

A honlapja szerint hangsúlyozottan kutatásorientált Aluinvent Zrt. 2012-ben alakult magyar startup vállalkozásként. Fő tevékenységi köre nagy szilárdságú alumíniumhabok és alumínium mátrixú kompozitok fejlesztése és gyártása. Ezt az általuk kifejlesztett innovatív technológiára alapozzák, mely nem csak magyar, de egyben világszabadalom is.

Céljuk, hogy környezetbarát és energia-hatékony gyártási technológiával új alumínium alapú anyagot biztosítsanak tervezők, művészek és dizájnerek számára, valamint ellássák az építőipar, gépipar, járműipar és védelmi ipar szegmenseit.

A cég legfontosabb terméke az aluhab, az alumínium könnyített változata. A fejlesztésük eredményeként a termék megőrizte az alumínium könnyű feldolgozhatóságát és újrahasznosíthatóságát, ugyanakkor az alumíniumhoz képest további felhasználási területeket is megnyitott számos iparterületen (gépipar, autóipar, repülőgépipar, űripar, védelmi ipar, építőipar, számítástechnika, lakberendezés, iparművészet), így alternatívát kínál a műanyagok és a fa helyettesítésére.

Magyarország jelenleg a világ alumíniumiparának az egy százalékát adja. Az Aluinvent célja, hogy ezt két százalékra növelje és ennek köszönhetően jelentős számú új munkahelyet is teremtsen a közel jövőben, elsősorban Miskolcon és környékén.

Galéria

Aktuálisépítőipari cégeképítőipari gyártókAluinvent Zrt.

Hírlevél

Hirdetés